Riita moposta johtaa satojen miesten tappeluun Göteborgin ongelmalähiössä. Pian sen jälkeen jengirikollinen ampuu poliisin viereisessä ongelmalähiössä. Ja sama jatkuu tauotta, sillä syrjäytyneet nuoret äänestävät Ruotsissa nyt aseillaan, kertoo The Economist.

The Economist nostaa jälleen voimalla esille sen, että Ruotsista on viimeisen 15 vuoden aikana tullut Euroopan väkivaltaisin maa, jos mittapuuna pidetään aseilla tehtyjä surmatöitä. Analyysi perustuu Eurostatin ja WHO:n tilastoihin kaikkiaan 22 Euroopan maasta.

Ruotsi nousi surullisen surmatilaston kärkeen vuonna 2018. Uhrit ovat tutkija Klara Hradilova-Selinin selvityksen mukaan useimmiten 20-29-vuotiaita miehiä. Ruotsissa kuolee luoteihin 2,5-kertaa niin paljon ihmisiä kuin keskimäärin vertailumaissa.

Sopeutumattomuus johtaa väkivaltaan

Economistin kuvauksen mukaan ampumiset ovat seurausta maahanmuuttajien huonosta sopeutumisesta ja siitä seuraavasta huono-osaisuudesta, rikollisuudesta sekä huumeista. Erityisen ongelmallinen tilanne on Pohjois-Afrikasta ja Lähi-Idästä saapuneilla.

Economist lyö vielä lisää löylyä ja kertoo poliisin otteen kirvonneen ongelmalähiöistä, joissa valtaa pitävät nyt gangsterit. Laatulehti muistuttaa lopuksi, että vielä vuonna 1980 poliisi selvitti 80 prosenttia Göteborgin henkirikoksista. Tänään murhista ja tapoista selviää 20 prosenttia.

SUOMEN UUTISET