Toukokuisen sunnuntain tapahtumat alkoivat iltakymmeneltä. Pelastuslaitos sai hälytyksen ilmiliekeissä olevasta autosta Ruotsin Eskilstunan keskustassa. Hälytyksiä alkoi siitä eteenpäin tulla solkenaan.

Parin tunnin aikana poliisi ja pelastuslaitos saivat parikymmentä hälytystä eri puolella kaupunkia liekehtivistä autoista. Iskuja on ollut tiettävästi tätäkin enemmän. Yksittäisissä paloissa on voinut tuhoutua tai vahingoittua useampia kulkuneuvoja, eikä vahinkojen kokonaismäärä ole selvillä.

Polisi sai juuri ennen tuhotöitä ilmoituksen aseistautuneesta mieshenkilöstä Eskilstunan ulkopuolella. Virkavalta uskoo kyseessä olleen harhauttamismielessä tehty väärä hälytys.

Hieman ennen puoltayötä Eskilstunassa heitettiin polttopulloja myös poliisiasemaa kohti. Isku epäonnistui, eikä palo päässyt leviämään.

Poliisi epäilee motiiviksi kostoa

Yön kuluessa polisi pidätti kolme parikymppistä miestä palojen sytyttämisestä epäiltyinä. Kaksi heistä on poliisille tuttuja aiemmista rikoksista. Tekoja tutkitaan nimikkeellä törkeä vahingonteko ja sen yritys. Poliisin mukaan tekijöitä on voinut olla useampia.

Poliisin teorian mukaan iskuissa saattoi olla kyse paikallisen jengipomon pidätykseen liittyvästä kostosta. Autojen polttamisesta epäillyillä ja rikospomolla on Expressenin mukaan yhteyksiä.

Poliisin tekoja edeltäneenä perjantaina pidättämä jengijohtaja on 34-vuotias. Hänellä on mittava rikosrekisteri, joka koostuu lähinnä huumausaine- ja väkivaltarikoksista. Mies on ollut syytettynä myös murhasta mutta todisteet eivät riittäneet tuomioon.

SUOMEN UUTISET