Göteborgissa kaksi kaupungin mahtisukua taistelee alamaailman vallasta ja vaikutukset yltävät kouluihin asti. Rikollisklaanien lapset vaativat ikätovereitaan erityiskohtelua – sukunimen varjolla. – Heitä pitää palvella kuin kuninkaita, tilittää koululaisen äiti Expressenissä.

Ali Khan –klaaniin kuuluva mieshenkilö pahoinpideltiin toukokuun lopulla. Seuraavaksi puhkesi väkivaltaisia mielenosoituksia, joihin osallistui satoja ihmisiä. Kuunvaihteessa ammuttiin hengiltä 44-vuotias kilpailevaan klaaniin kuuluva mies, keskellä kirkasta päivää.

Poliisin mukaan epäilty 20-vuotias ampuja kuuluu Ali Khan -suvun lähipiiriin, Hjällbonätverketiin. Hjällbo on Ruotsissa luokiteltu ongelmalähiöksi ja valtaa siellä pitää käytännössä Ali Khan -klaani.

”Mitä tahansa voi tapahtua”

– Heistä kannattaa pysytellä kaukana. He eivät ole lystikästä väkeä ja kaikki tietävät, mitä klaani pystyy tekemään. Jos jotain tapahtuu väki vaikenee, sillä poliisi ja yhteiskunta eivät pysty suojelemaan ilmiantajaa, tilittää nimettömänä pysyvä naishenkilö.

– Kaikki täällä ovat peloissaan ja turvallisuuden tunne on tiessään. En edes uskalla lähettää lapsiani kouluun. Mitä tahansa voi tapahtua missä tahansa, sanoo nimettömänä pysyvä mieshenkilö.

Sunnuntain ampumismurhan seurauksena Hjällbon yläaste päätti pitää oppilaat kotona etäopetuksessa. Kahden muun lähiökoulun oppilaista 30-40 prosenttia pysyi kotona ensimmäiset päivät ampumisen jälkeen. Päätöksen tekivät oppilaiden vanhemmat.

Klaanisukujen lapset vaativat erityiskohtelua

Göteborgin kaupungin sivistystoimen johtaja Peter Johansson kertoo Expressenille, että koulut tekevät säännöllistä yhteistyötä poliisin kanssa ja minkäänlaista uhkaa kouluja kohtaan ei ole. Paikallisten mukaan klaanit ulottavat lonkeronsa myös kouluihin ja niissäkin olo ja elo on turvatonta.

– Koulussa on oppilaita, jotka pyrkivät määräilemään muita. He pyrkivät sukunimensä avulla saamaan muut oppilaat tekemään palveluksia. He haluavat kuninkaiden kohtelun, väittää koululaisen äiti.

– Koulu on tietoinen asiasta, mutta toimet ovat riittämättömiä.

Kaupunki kiistää mafiameiningin

– Olen keskustellut asiasta rehtoreiden kanssa eivätkä he tunnista kyseistä ongelmaa. Huhuissa ei siis ole perää, vastaa kaupungin sivistysjohtaja.

– Meillä on joka koulussa turvallisuustiimit ja ne olisivat kyllä panneet merkille, jos jotain tällaista tapahtuu. Emme tosin voi tietää, mitä koululaisten vapaa-ajalla tapahtuu.

Ruotsin vt. poliisiylijohtaja Mats Löfving on todennut aiemmin, että Ruotsissa on runsaat 40 klaaniksi määriteltyä sukuperäistä rikollisorganisaatiota.

– Ne ovat tulleet Ruotsiin ainoastaan organisoidakseen systemaattisesti rikoksia, hän sanoi SVT:n haastattelussa.

SUOMEN UUTISET