Ruotsin maahanmuuttajalähiöiden väkivalta pahenee hetki hetkeltä. Göteborgin lähiössä rikollisklaanit taistelevat keskenään ja apujoukkoja tulee ulkomailta asti. Maahanmuuttajaäidin mukaan karkotukset ovat ainoa toimiva keino rikollisuutta vastaan. Jopa Ruotsin kansalaisuuden jo saaneet pitäisi voida karkottaa, vaatii ongelmalähiön torilla haastateltu maahanmuuttajamies.

Hjällbon lähiössä Göteborgissa tapahtui sunnuntaina henkirikos, jossa 44-vuotiasta miestä ammuttiin päähän. Hän menehtyi saamiinsa vammoihin, kertoo Aftonbladet. Viisi muuta henkilöä haavoittui samassa yhteydessä. Jo edeltävänä perjantaina lähiössä oli noin sadan hengen mellakka, jota poliisi joutui rauhoittelemaan.

Expressen-lehden mukaan levottomuuksissa on kyse kahden maahanmuuttajataustaisen klaanin valtataistelusta. Rikollisklaanit kamppailevat Hjällbon torin hallinnasta. Uusia kostoiskuja pidetään todennäköisinä. Toisella klaaneista on yhteyksiä Saksaan, josta on lähetetty apujoukkoja Göteborgiin. Kyse ei kuitenkaan ole saksalaisesta rikollissuvusta.

Paikalliset asukkaat peloissaan

Paikalliset asukkaat ovat tietenkin peloissaan. Hjällbossa jo 20 vuotta asunut Susanne kertoo Aftonbladetille, että alue on muuttunut turvattomammaksi.

Susanne kertoo menevänsä lähikauppaan autolla, koska ei uskalla kävellä alueella. Hänen ystävätterensä Dina kertoo, ettei uskalla päästää lapsia itsekseen ulos leikkimään, koska ammuskeluja on niin usein.

”Vain karkotusuhka saa nuoret miettimään”

Aftonbladet haastatteli myös 50-vuotiasta Fatimaa, joka vaatii kovempia rangaistuksia jengirikollisille. Hän mielestään karkotusuhka on ainoa asia, joka saa jengeihin liittyneet nuoret miettimään rikollista elämäntapaansa. Mikään muu ei heitä pelota.

– Ainoa mikä auttaa on jonkun rikollisjengiläisen karkottaminen, Fatima sanoo.

Fatima toivoo, että lakia muutettaisiin siten, että vakaviin rikoksiin syyllistyneiden karkottaminen helpottuisi. Se saisi nuoret muuttamaan asennettaan.

– He ovat käyttäneet vapauttaan väärin. Eivät he kotimaissaan voisi tehdä näin.

Oma poika jengirikollisena

Fatima kertoo, että myös hänen oma, ainoa poikansa on jengirikollinen. Fatiman poika ei ammuskele ihmisiä, mutta tekee pahoja asioita, jotka saavat äidin mielen surulliseksi. Poika ei käy töissä, vaan elättää itsensä myymällä huumeita ja tekemällä muita rikoksia. Äiti ei enää itse pysty saamaan poikaansa kuriin.

– Te voitte karkottaa minun poikani. Minä tulen itse ensimmäisenä tuomioistuimeen laittamaan nimeni alle karkotuspaperiin, Fatima sanoo.

Aftonbladetin toimittaja haastatteli Hjällbon torilla myös 28-vuotiasta Kavehia. Mies on samoilla linjoilla Fatiman kanssa.

– Karkottakaa ne. Riittää, että jengistä yksi karkotetaan. Sillon kaikki alkavat pelätä, Kaveh sanoo.

– Lakia pitäisi muuttaa siten, että jopa Ruotsin kansalaisuuden jo saaneet voitaisiin karkottaa.

SUOMEN UUTISET