Ruotsi seuraa Tanskaa ja aikoo tiukentaa huomattavasti maahanmuuton ehtoja. – Tanska oli Ruotsin tiellä mutta kaikki muuttui yhdessä yössä. Ja sama tapahtuu Ruotsissa, Åkesson totesi kansainvälisen median haastattelussa.

Viikko sitten sunnuntaina ruotsidemokraatit ja kolme oikeistoallianssin puoluetta ilmoittivat päässeensä sopuun yhteisestä maahanmuuttopolitiikasta. Puolueet haluavat muun muassa leikata perheiden yhdistämisiä ja tiukentaa määritelmää humanitaarisesta maahanmuutosta.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson näkee sopimuksen The Telegraphin artikkelissa virstanpylväänä kohti puolueen lopullista päämäärää eli vaikuttaa Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaan vastaavalla tavalla kuin Dansk Folkeparti on tehnyt Tanskassa.

”Tanskan esimerkki on erittäin hyvä”

Åkesson on varovainen vastatessaan kysymykseen ruotsidemokraattien mahdollisesta hallitusvastuusta. Hän sanoo puolueen toki haluavan mukaan hallitukseen, mutta ei välttämättä pidä sitä vielä tässä vaiheessa täysin realistisena. Joka tapauksessa hän haluaa, että ”puolue osoittaa kykynsä vastuun kantamiseen”.

– Tanskan esimerkki on erittäin hyvä, koska he (Dansk Folkeparti) ovat saaneet paljon vaikutusvaltaa, vaikka eivät istukaan hallituksessa.

”Meillä on yleinen mielipide tukenamme”

Tanskan nykyhallitus on päättänyt palauttaa Syyrian pakolaisia takaisin kotimaahansa ja suunnittelee pakolaiskeskuksen avaamista Ruandaan Tanskan sijasta. Åkesson haluaa kuitenkin mennä vielä Tanskaakin tiukemmalle linjalle:

– Tarvitsemme Ruotsissa määrätietoisempia toimia, koska ongelmamme ovat paljon suuremmat. En usko, että Tanskan taso on meille riittävä, vaan meidän on mentävä vieläkin pitemmälle.

– Olen varma siitä, että näin myös tapahtuu. Meillä on yleinen mielipide tukenamme.

Perinteinen konservatiivipuolue

Åkesson joutui selvittämään kansainväliselle medialle myös puolueensa alkutaipaleen kommervenkkeja. Hän kuittasi ne menneen talven lumina. Hän olisi jo valmis luopumaan puolueen populistisesta viitasta:

– Olemme ehkä enemmänkin perinteinen konservatiivipuolue. Muistutamme enemmän brittikonservatiiveja kuin Ranskan Kansallista rintamaa (Rassemblement National).

SUOMEN UUTISET