Jönköpingin alueen ruotsidemokraatit vaativat leikkauksia turvapaikanhakijoiden etuuksiin. Täysimittaisiin terveyspalveluihin olisivat oikeutettuja vain Ruotsin kansalaiset ja maassa pitkään asuneet, kertoo SVT. Sen sijaan kovilla olevan hoitohenkilökunnan hyvinvointiin pitäisi panostaa ja vapauttaa heidät sairausajan karenssipäivistä.

Pandemian ja maahanmuuton aiheuttamat paineet näkyvät Ruotsin aluehallinnossa. Punavihreä koalitio aikoo kasvattaa tulo- ja menoarviossaan Jönköpingin kuluja 300 miljoonalla kruunulla (29 M€) ensi vuonna.

Ruotsidemokraatit yrittäisivät pitää taloutta tasapainossa ja ehdottavat omassa aluebudjetissaan ainoastaan 194 miljoonaan lisäystä vuoden 2020 budjettiin.

Kattavat terveyspalvelut vain omalle väelle

Ruotsidemokraatit esittävät säästämistä turvapaikanhakijoiden sairaanhoitokuluista. Heille taattaisiin akuutti hoito mutta muut terveyspalvelut taattaisiin vain Ruotsin kansalaisille ja pitkään maassa asuneille. Ilmaiset tulkkipalvelut poistettaisiin yli kaksi vuotta maassa oleskelleilta. Myös ilmainen hammashoito yli 23 vuotiaille maahan yksintulleille on ruotsidemokraattien lakkautuslistalla.

Kovassa paineessa ahertavan hoitohenkilökunnan oloja sen sijaan helpotettaisiin poistamalla heiltä sairausajan karenssipäivät. Isot säästöt alkavat pienistä puroista ja siksi Jönköpingin ruotsidemokraattien linjauksilla voi vielä olla suurempaakin kansallista merkitystä.

SUOMEN UUTISET