Ruotsi on kriisissä ja kaikki tekeminen pitää politiikassa nähdä tätä taustaa vasten. Tätä mieltä ovat Jimmie Åkesson ja Oscar Sjöstedt Dagens Nyheterin julkaisemassa mielipidekirjoituksessa. Ruotsidemokraattien varjobudjetti kasvattaisi jokaisen kansalaisen ostovoimaa ja loisi edellytykset uusille työpaikoille.

– Sosialidemokraatit panostavat mielellään moraaliposeeraukseen lisäämällä muovipussien, kodinkoneiden, jätteidenpolton, lentämisen ja autoilun verotusta. Mikään inhimillisen toiminnan alue ei ole turvassa uusien verotuskohteiden etsinnältä. Läiskitään veroa vaatteille ja kengille sekä kupilliselle kuumaa työmatkalla, kaikkea tätä suunnitellaan.

Näin julistavat ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ja talouspoliittinen asiantuntija Oscar Sjöstedt Dagens Nyheterissä. Mielipidekirjoituksessaan he kertovat ruotsidemokraattien varjobudjetista, jolla koronapandemian aiheuttama talouskriisi selätetään.

Ostovoimaa, veronkevennyksiä ja turvallisuutta

Åkessonin ja Sjöstedtin mukaan tärkeintä on satsata kansalaisten ostovoiman kasvattamiseen, työpaikkojen luomiseen ja ylipäänsä talouskasvuun. Laajat ja tuntuvat verohelpotukset erityisesti työnantajille auttaisivat pitämään kiinni nykyisestä työvoimasta ja helpottaisivat rekrytoimaan uutta väkeä.

Panostukset oikeuslaitokseen lisäisivät kansalaisten turvallisuutta ja yleishyödyllisten tie- ja ratainvestointien aikaistaminen auttaisivat talousvaikeuksissa painivia kuntia.

”Koronatonni jokaiselle”

Välittömänä toimena yksityisen kulutuksen lisäämiseen ruotsidemokraatit antaisivat jokaiselle Ruotsin kansalaiselle 10 000 kruunua (950 €) puhtaana käteen. Alle viisivuotiaalle summa olisi 5 000 kruunua.

– Raha kuuluu kaikille, nuorille ja vanhoille, terveille ja sairaille, töitä paiskiville ja työttömille. Tuki ei saa vaikuttaa muihin tuloihin, tämä vähentää väärinkäytösten mahdollisuuksia ja hallinnon kustannuksia. Kaikki ovat kärsineet pandemiasta ja Ruotsi on vastuussa jokaisesta kansalaisestaan.

Talouden alasajo pysäytetään

Koronatonni tulisi maksamaan valtiolle 91,7 miljardia kruunua (8,7 miljardia euroa) vuonna 2021. Kulutusverot toisivat summasta takaisin valtiolle miljardi kruunua. Valtio velkaantuisi enemmän kuin voimassaolevalla demarihallituksen budjetilla. Tavoitteena on kuitenkin estää talouden laskeva kierre toimimalla mahdollisimman nopeasti ja siksi lisävelkaantuminen on hyväksyttävä.

Veronkevennysten sekä koronatonnin yhteisvaikutus lopettaisi Åkessonin ja Sjöstedtin mukaan talouden alasajon ja antaisi eväät uuteen nousuun. Koronatonnin vaikutus yksinään olisi ensi vuonna suurempi kuin veronkevennysten ja sen etuna valtiontalouden kannalta olisi määräaikaisuus, velkaelvytys on lopetettava niin pian kuin mahdollista.

Paluu budjettikuriin

Ruotsidemokraatit leikkaisivat varjobudjetissaan hallituksen monivuotisia hankkeita ja valtion tulo- ja menoarvio olisi siten tasapainossa ja lisävelanotto päättynyt vuonna 2023. Sen jälkeen valtion velkaa maksetaan pois pontevammin kuin istuvan hallituksen suunnitelmissa.

Ruotsidemokraatit haluavat leikata myös epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan kuluja.

– Myrskyn silmässä on hyvä muistaa, että aikanaan elämä palaa taas normaaliksi. Emme saa kuitenkaan antaa tämän kriisin mennä hukkaan. Meidän on vahvistettava valtiota, turvallisuutta ja kansaa. Me haluamme investoida Ruotsiin.

SUOMEN UUTISET