Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on saanut tarpeekseen pehmopuheista. Porvariallianssin yhteistyön suuntaviivat on syytä pistää paperille ja nimet alle, kertoo Aftonbladet. Vaalitulos sitten ratkaisee, kenen johdolla sopimuksesta tehdään totta.

Jimmie Åkesson sai ajatuksen poliittisen yhteistyön dokumentoinnista ollessaan vierailulla Svalövin kunnassa. Ruotsidemokraatit ovat olleet siellä vallan kahvassa vuodesta 2019. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Teddy Nilsson laati linjaukset keskeisistä toimista ja vaati kokoomuksen, kristittyjen ja liberaalien edustajilta puumerkit sopimuksen alle.

– Jo vain, laitoimme asiat yhdelle arkille. Sopimusta ei ole julkaistu eikä julkaista, se on meidän keskinäinen sinettimme, Nilsson sanoo SVT:n verkkopalvelussa.

Kohti vaalienjälkeistä aikaa

Svalövin mallista on tulossa erityisen ajankohtainen valtiopäivävaalien jälkeen, viimeistään parin vuoden kuluttua. Kumppaneita haetaan kiivaasti, ainakin opposition piirissä. Åkesson on nyt sanoissaan erityisen varovainen.

– Kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat ilmoittaneet, että vaikka emme yhdessä muodostaisikaan hallitusta, he haluaisivat nähdä meidät mukana budjettineuvotteluissa ja siten hallituksen tukena valtiopäivillä. Onnistumiset kunnallistasolla ovat siksi tärkeitä.

– Ainakin perusasiat pitää pistää ylös tarkasti ja niistä pitää löytyä mustaa valkoisella.

Vaalitulos ratkaisee

Åkesson kertoo SVT:n Agenda-ohjelmassa laajemminkin ajatuksistaan vaalin jälkeisestä poliittisesta ajasta. Kokoomuksen puoluejohtaja Ulf Kristersson on yksi mahdollinen pääministeri ja silloin ruotsidemokraateille olisi tarjolla vain budjettiyhteistyötä ja apupuolueen asema.

– Emme ole koskaan niin lähellä vallan kammareita kuin nyt. Se mitä voimme oikeasti vaatia ja saada, perustuu ainoastaan vaalitulokseen. Kun puhutaan yhteistyöstä, vaikutusvallan on oltava suhteessa puolueen vaaleissa mitattuun suosioon ja kokoon.

SUOMEN UUTISET