Sölvesborg on kunta, josta koko ruotsidemokraattinen kansanliike on lähtöisin. Se on puoluejohtaja Jimmie Åkessonin pitkäaikainen kotikunta, jossa on käyty samankaltaista taistelua poliittisesta vallasta kuin koko Ruotsissa. Viime kunnallisvaaleissa valtikka siirtyi ruotsidemokraateille ja tulokset alkavat nyt näkyä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Louise Erixon toi viikonloppuna Twitterissä julki ilonsa Sölvesborgin myönteisestä talouskehityksestä. Pitkän sosiaalidemokraattisen aikakauden jälkeen nyt ollaan ruotsidemokraattien johdolla menossa kohti ylijäämäistä budjettia vuonna 2020.

– Ennustettu historiallinen neljän prosentin ylijäämä tekee mahdolliseksi sen, että voimme saavuttaa taloudelliset tavoitteemme kahdessa vuodessa neljän sijasta. Voitollisen tuloksen myötä kunta voi itse rahoittaa omat investointinsa ja laittaa rahaa säästöön huonompia aikoja varten, Erixon kirjoittaa.

Oikeistopuolueiden kansallismielinen liitto

Sölvesborgin kunnan budjetti vuodelle 2020 on 1 197 miljoonaa kruunua (113 miljoonaa euroa) ja ennustettu ylijäämä 57 miljoonaa kruunua (5,4 Me). Budjetista 75 prosenttia koostuu erilaisista sosiaalimenoista ja vanhustenhuolto vie kunnan koko budjetista vajaan kolmanneksen.

Kunnassa pitää valtaa ruotsidemokraattien, kokoomuksen ja kristillisten sekä SoL-puolueen liittouma (Samstyret), jolla on hallussaan 27 kaikkiaan 49 valtuustopaikasta. Sölvesborgissa on vajaat 17 500 asukasta.

Tyytyväinen työntekijä tekee tulosta

Kansankodin henkisesti ruotsidemokraattisin kunta Sölvesborg päättänee lokakuussa henkilökunnan palkitsemisesta taistelussa koronapandemiaa vastaan. Se on vain yksi osoitus siitä, kuinka kunta voi henkilökuntaa arvostamalla ja ylipäätään tarkalla taloudenpidolla saada taloutensa kuntoon.

Aivan vailla riitasointuja Sölvesborgissa ei elellä. Entisen valtapuolue sosialidemokraattien jäsenet ovat arvostelleet ankarasti uutta johtoa. Maahanmuuttokriittisyys ja kansallisten arvojen korostaminen ei ole ollut kaikkien kuntalaisten mieleen.

SUOMEN UUTISET