Ruotsin levottomuudet ovat saaneet rajua kritiikkiä oikeistoblokin puolueilta. Ruotsin kokoomuksena tunnetut moderaatit sanovat, että rikosaalto on jo kuin toinen pandemia. Ruotsidemokraatit pitävät maan lakeja liian pehmeinä, eikä poliiseilla ole keinoja tutkia vakavia väkivaltarikoksia.

Oikeistoblokin puolueet ovat enenevissä määrin kohdistaneet kritiikkiä vasemmistoblokin maahanmuuttopolitiikkaan. Södertörnin yliopiston poliittisen tieteen professori Nicholas Aylott kertoo Ruotsin puoluekentän asetelmista koronapandemian ja rikosaallon keskellä.

– Väkivallasta on tulossa niin groteskia, että se vääjäämättä sysää muut aiheet taakseen, Aylott tiivistää.

Rikolliset pystyttävät tiesulkuja

Göteborgin poliisi kertoi, että maahanmuuttajien suosimassa Angeredin kaupinginosassa asukkaat pystyttivät omia tiesulkuja. Sulun tekijät valitsivat ne, jotka saivat kulkea ja estivät muiden matkanteon.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Riikka Purra kiteyttää Göteborgin tiesulut kolumnissaan.

– Göteborgin monilla alueilla on ollut voimassa epävirallinen ulkonaliikkumiskielto – nimittäin rikollisten ylläpitämänä, Purra kirjoittaa.

Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg tuomitsi tiesulun toteamalla sen olevan täysin hyväksymätöntä. Ministeri tuomitsi samoin elokuun alussa 12-vuotiaan tytön kuolemaa. Tyttö osui rikollisjengin ampumaan luotisateeseen.

Turvattomuus leviää

Ruotsidemokraattien valtiopäivien ryhmänjohtaja Mattias Karlsson kertoo ruotsalaisten tuntevan turvattomuutta jokapäiväisessä elämässään.

Karlssonin mukaan Ruotsin maahanmuutto- ja kotoutuspolitiikka on epäonnistunut. Vasemmiston linja on johtanut eriytymiseen ja väkivaltaan.

– Ruotsin politiikassa talous tai verotus eivät ole törmäyskurssilla. Arvot, identiteetti ja rikollisuus puhuttavat, hän listaa.

Karlssonin mukaan konservatiiviblokki tulee saamaan vaalivoiton ensi vaaleissa vuonna 2022.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen näkee Ruotsin mellakoiden voivan syntyä myös Suomessa laajamittaisen maahanmuuton seurauksena.

– Malmön tilanne todistaa jälleen kerran, että näin laaja maahanmuutto täysin erilaisesta maasta ja yhteiskuntajärjestelmästä ei toimi, Rantanen pamauttaa.

Jengit kuin kotimaisia terroristeja

Moderaattipuolueen johtaja Ulf Kristersson uskoo puolueensa voivan tehdä yhteistyötä maahanmuutto- ja energiapolitiikassa. Lain ja järjestyksen palauttamisessa yhteistyökanavat ovat niin ikään avoinna.

Kristersson on ampunut täyslaidallisen kohti sosialidemokraattien politiikkaa kohti. Hänen mukaansa jengit ovat kuin kotimaisia terroristeja. Hän pitää sosialidemokraattien maahanmuuttolinjaa vastuuttomana ja vaarallisena.

Henri Alakylä