Koraanin polttaminen ongelmalähiö Rosengårdissa johti satojen ihmisten mellakkaan Malmössä. Poliisi menetti ajoittain täysin tilanteen hallinnan. Riehuva väkijoukko kivitti viranomaisia ja poltti kaiken minkä irti sai. Maltillinen muslimijohtaja tuomitsi tapahtumat.

Perjantai-illan väkivaltaisuudet saivat alkunsa, kun väkijoukko katkaisi liikenteen Rosengårdin ongelmalähiössä. Nuoriso ampui ilotulitteita, sytytti tuleen kuormalavoja ja autonrenkaita.

Tapahtumat etenivät väkivaltaisesti, mellakoitsijat lähtivät liikkeelle kohti poliiseja ja pakottivat nämä perääntymään. Paikalle oli kokoontunut 300 mielenosoittajaa, jotka Expressenin mukaan heittelivät virkavaltaa kananmunilla ja huusivat ”Allah on suuri”.

Koko Malmö kaaoksessa

Levottomuudet levisivät illan myötä myös muualle Malmön alueelle. Autoja poltettiin ja viranomaisia kivitettiin. Viranomaiset menettivät ajoittain tilanteen hallinnan, kertoo poliisin tilannejohtaja Thomas Söderberg.

– Väkijoukosta kukaan ei ole loukkaantunut, joukko poliiseja on sen sijaan saanut lieviä vammoja. Heidän päälleen on satanut kaikenlaista. Yön aikana poliisi otti kiinni parikymmentä henkilöä.

Pelastuslaitoksen edustajat kertovat Svenska Dagbaletin mukaan, että paloautoja ja ambulanssejakin on kivitetty hälytysajojen aikana. Henkilövahinkoja ei kuitenkaan ole sattunut.

Levottomuudet rauhoittuvat aamuneljään mennessä. Poliisi tiedotti aamuseitsemältä, että virkavalta työskentelee saadakseen kokonaiskuvan yön tapahtumista.

– Selvityksen alla on väkivaltainen mellakka, erilaisia vahingontekoja, virkavallan väkivaltaista vastustamisesta ja sitten on ollut parikymmentä paloa siellä täällä, sanoo poliisin tiedottaja Patric Fors.

Taustalla Koraanin polttaminen

Aiemmin perjantaina Malmössä oli tarkoitus järjestää toritapahtuma, jossa tanskalainen aktivisti Rasmus Paludan aikoi polttaa Koraanin. Viranomaiset kielsivät tilaisuuden ja äärioikeistolaisen Stram Kursin johtaja Paludan sai samalla kahden vuoden maahantulokiellon.

Siitä huolimatta torille kerääntyi väkijoukkoja, joka jo enteili illan tapahtumia. Stram Kurs onnistui kuitenkin polttamaan Koraanin illan suussa aivan Rosengårdin kyljessä Emilstorpin teollisuusalueella. Stram Kurs levitti kuvaa Emilstorpista sosiaalisessa mediassa ja illan kaaos oli katettu.

Imaami tuomitsi mellakat

Imaami Samir Muric otti Facebookissa kantaa levottomuuksiin ja sanoi vastustavansa ”sekä Koraanin, että autonrenkaiden ja kuormalavojen polttamista”.

– Tällä tavalla reagoivilla ihmisillä ei ole mitään tekemistä Koraanin kanssa. Heidän Allah-huutonsa kaikuvat tyhjyyteen – jos he oikeasti olisivat uskon asialla, he eivät olisi toimineet näin, Muric kirjoittaa.

SUOMEN UUTISET