Ruotsin verisimmässä jengisodassa veri on vettä ohuempaa. Dödspatrullen ja Shottaz -jengien yhteenotosta on kehkeytynyt hallitsemattoman väkivallan pyörre, jossa selvää rintamalinjaa ei ole ja ystävyys- ja sukulaisuussuhteet revitään palasiksi. Hallitsematon väkivalta romahduttaa järjestäytyneen yhteiskunnan, eikä näky ole enää tuttu pelkästään elokuvista.

Rinkebyssä jengiläiset eivät kanna nahkaliivejä jäsenkorteista puhumattakaan. Jengien järjestäytyminen 15 000 asukkaan lähiössä on sattumanvaraista ja elää kaiken aikaa. Sukulaiset ja vanhat ystävät ovat syystä tai toisesta ajautuneet eri seuroihin ja myös vaihtavat porukoita herkästi. Väkivallan todellisten syiden seuraaminen on erittäin hankalaa, vain tulokset näkyvät.

Koston kierre ei katkea

Konfliktin alkusyyt ovat pikkuhiljaa painuneet unholaan. Nuoret miehet ja lapset ampuvat toisiaan pikemminkin kosto kostosta -periaatteella. Pelkät varomattomat sanat voivat laukaista ammuskelun, joka johtaa jälleen uuteen kostoon ja tulitukseen, Expressen kuvailee.

Tanskassa jatkuu murhaoikeudenkäynti viittä Dödspatrullen-jengin jäsentä vastaan. Syytteen mukaan he ampuivat kaksi Shottaz-jengin jäsentä Kööpenhaminan Herlevissä runsas vuosi sitten. Oikeudenkäynnin kuluessa ainakin yksi nuorukainen on kuollut ammuskelussa kotiseudulla Rinkebyssä. Sekä toinen Tanskassa murhatun, että elokuussa Rinkebyssä ammutun nuorukaisen vanhemmista ovat sisaruksia ja jakavat nyt surun lastensa kuolemasta.

Yhteiskunta on voimaton

Murhien sekamelskasta on lähes mahdoton saada selvää ja myös ongelmalähiöön jääneet osallisten vanhemmat kärsivät. Monet jengiläisten vanhemmista ovatkin lähtöisin sisällissodan repimästä Somaliasta, romahtaneesta valtiosta.

Nyt heidän lapsensa seuraavat aseellisen väkivallan esimerkkiä. Yksinkertaista ratkaisua tilanteeseen ei ole, sillä useimmat rikollisista ovat syntyneet Ruotsissa, eikä heitä voida karkottaa maasta.

Rinkebyn jengisodasta on tullut paise, jonka puhkaiseminen tuntuu mahdottomalta. Väkivaltaisuudet ovat ajautuneet sellaisen mielettömyyden tasolle, jonne perinteiset konfliktien ratkaisumallit eivät yllä. Expressenin mukaan tilanne voidaan saada hallintaan ainoastaan saattamalla kaikki osalliset lukkojen taakse. Siten sekasortoinen tilanne voitaisiin ainakin jäädyttää joksikin aikaa.

SUOMEN UUTISET