Nuoren suomalaismiehen kuolemaan johtanut joukkopahoinpitely tapahtui ravintola Kaivohuoneen edustalla 5. heinäkuuta aamuyöstä. Asiaa tutkitaan pahoinpitelynä ja kuolemantuottamuksena, koska yksi pahoinpitelyn uhreista menehtyi kotonaan aivoverenvuotoon seuraavana yönä. Hänen muistokseen järjestettiin viime viikonloppuna mielenosoitus Kaivohuoneen edessä All Lives Matter -teemalla.

Poliisi julkaisi kuvia viidestä epäillystä yli kaksi viikkoa teon jälkeen. Epäillyt ovat kuvissa selvästi tunnistettavissa. MTV:n 13.8. saamien tietojen mukaan poliisi on tavoittanut kaksi miehistä kuvien julkaisun jälkeen ja molemmat miehet on kuulusteltu. Kolmea muuta miestä ei sen sijaan ole tavoitettu, ja poliisi kaipaa heistä yhä havaintoja.

MTV:n mukaan poliisi ei suostunut tarkemmin kommentoimaan, epäilläänkö jo kuultuja henkilöitä edelleen rikoksesta, mutta totesi että kukaan ei ole kiinniotettuna, pidätettynä eikä vangittuna.

Kuvat julkaistiin myöhässä

Poliisia on kritisoitu siitä, että kuvat epäillyistä julkaistiin vasta yli kaksi viikkoa teon jälkeen. Monet sanovat, että tällä haluttiin antaa tekijöille aikaa paeta ulkomaille.

Suomen Uutiset tavoitteli jutun tutkinnanjohtajaa kertomaan tutkinnan nykytilasta, mutta rikoskomisario Jukka Larkio ei ollut tavoitettavissa kommentoimaan tätä kritiikkiä.

Viime lauantaina Kaivohuoneen edessä pidettiin mielenosoitus All Lives Matter -teemalla. Tapahtuman pääjärjestäjä oli iranilaistaustainen maahanmuuttaja. Mielenosoituksesta kuvatulla videolla yhden pahoinpidellyksi joutuneen nuoren miehen äiti kertoo tuntemuksistaan.

– Tässä on ollut rankkaa aikaa. Sen tapahtuman jälkeen ei ole ollut yhtäkään päivää, että en olisi itkenyt, pahoinpitelyssä menehtyneen nuoren miehen kaverin äiti kertoo.

– Voin olla onnellinen siitä, että mun poika on elossa. Hän yritti auttaa Samua, mutta sai pääpuskun ja kasvot veressä näki tähtiä.

Erittäin hyvä poika

Ylivoima oli niin valtava, että suomalaisnuoret jäivät pahasti alakynteen. Kaverin äiti kertoo, että menehtyneen pojan kuolinsyy oli niskaan kohdistunut voimakas isku tai potku. Hän kuoli myöhemmin kotonaan aivoverenvuotoon.

– Erittäin hyvä poika. Ylioppilaaksi juuri kirjoittanut.

– Muutamia kertoja ehtinyt käydä vähän bilettämässä. Niitä oli viisi hyvää ystävää tullut juhlimaan tänne ja sitten kävi näin, kaveri äiti kertoo.

– Täysin syytön. Mitään syytä tuohon tapahtumaan ei ollut. Ei mitään.

Kävivät päälle ilman syytä

Kaverin äidin mukaan ennen pahoinpitelyä ei ollut minkäänlaista sanaharkkaa tai muuta provosointia.

– Kun tämä sama porukka oli ravintolan sisällä käynyt jonkun muun kimppuun, pojat kommentoivat, miten epäreilua ja raukkamaista on käydä porukalla yhden kimppuun. Ja siinä tuli välittömästi lyönti.

Mitään muuta syytä ei ollut pahoinpitelylle, joka jatkui ravintolan ulkopuolella. Uhrin kaverin äidin mukaan valvontakameroiden nauhatkin osoittavat, että suomalaispojat yrittivät päästä tilanteesta pois. Tilanne päätyi kuitenkin siihen, että yhtä pojista hakattiin joukolla, jolloin myöhemmin menehtynyt poika lähti auttamaan häntä.

– Jäi alakynteen, tottakai. Sitten mun poika yritti mennä auttamaan. Sitten se tilanne oli nopeasti ohi, äiti kertoo.

– Sitten vasta tuli poliisi ja kysyi, onko kaikki OK. Menkää terkkariin jos ei oo.

Outoa toimintaa poliisilta

Poliisit olivat kysyneet pojilta, haluavatko nämä tehdä rikosilmoituksen. Kun pojat olivat vastanneet myöntävästi, poliisi oli sanonut, että tehkää rikosilmoitus huomenna netissä.

– Toivon, että ne sais edes jonkinnäköisen rangaistuksen nämä, jotka riisti tän ihanan pojan hengen, pojan kaverin äiti sanoo puheensa lopuksi.

SUOMEN UUTISET