Tänä aamuna Helsingin päärautatieasemalla aamukahvia jonottanut perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra huomasi, että asemalla kipponsa kanssa päivystänyt romanikerjäläisnainen ei tyytynyt odottelemaan lanttia, vaan kerjäläinen lähti oudosti seuraamaan aseman läpi rollaattoria työntävää vanhusta.

– Seurasin katseellani, kun kauempaa saapui vanha, huonosti kävelevä mies rollaattoria työntäen. Kun mies oli kohdallani, kerjäläinen lähestyi tätä välittömästi ja toi kuppinsa hyvin lähelle. Mies ei reagoinut, pudisti korkeintaan päätään, ja yritti kiirehtiä askeleitaan. Huomasin, että kerjäläinen skannasi tilanteen ja havainnoi hyvin nopeasti, että miehestä voisi hyötyä muulla tavoin – rollaattorin korissa oli kassi, Riikka Purra kertoo.

– Rollaattorimies oli kävelemässä kohti ulko-ovea Asema-aukion suuntaan. Kerjäläisnainen lähti perään. Siinä vaiheessa luovutin paikkani kahvilan jonossa ja lähdin myös perään. Ehdin ottaa puhelimen käteeni ja kuvata vähän. Videosta näkee selvästi, kuinka kerjäläinen kohdistaa huomionsa rollaattorin koriin ja ehkä miettii strategiaa.

Tilanne löytyi myös valvontakameroista

Purra kertoo blogissaan, että oviaukon kohdalla kerjäläisnainen näki tilaisuutensa tulleen.

– Hän ei kuitenkaan ollut huomannut, että olin aivan takana. Keskeytin tapahtuman alkamalla huutaa naiselle (englanniksi). Naisen huomio rollaattorimiehen kassiin herpaantui, tilanne hajosi ja mies pääsi pakoon. Kerjäläisnainen keskittyi seuraavaksi minuun kalattamalla kiukkuisena jotakin, mistä en ymmärtänyt.

– Koin tarpeelliseksi kääntyä kannoiltani ja palasin asemahalliin. Huomasin, että myös nainen tuli takaisin samalle kytispaikalle. Yksi papparainen pelastui, seuraava ehkä ei.

Purra oli tänä aamuna matkalla tv-ohjelman kuvauksiin, joten hän ei ehtinyt jäädä seuraamaan pidemmäksi aikaa tilanteen kehittymistä, koska junalle oli kiire. Purra ehti kuitenkin puhelimitse ilmoittaa todistamastaan tapauksesta hätäkeskukseen.

– Soitin poliisille. Sain myöhemmin kuulla, että tilanne ja henkilöt löydettiin myös valvontakameroiden nauhoista. Muusta jatkosta en tiedä, Purra kirjoittaa blogissaan.

Kerjäläiset häiritsevät kaupunkilaisia Helsingissä

Purra kertoo Suomen Uutisille, että poliisi soitti hänelle takaisin hetken kuluttua.

– Kävimme poliisin kanssa tilanteen vielä uudestaan läpi, ja poliisi kysyi henkilöiden tuntomerkeistä. Kerroin myös, että olen kuvannut tilanteen videolle. Myöhemmin sain vielä poliisilta tekstiviestin, että he olivat löytäneet kertomani tilanteen ja henkilöt asemahallin valvontakameroiden kuvista. Poliisi myös esitti minulle kiitokset, Purra sanoo.

Itä-Euroopasta saapuneita kerjäläisiä on nähty Helsingin ja muidenkin suurten kaupunkien kaduilla jo useiden vuosien ajan. Vaikka kerjääminen ei sinänsä ole kiellettyä eikä kerjääminen ole rikos, poliisilla on eri syistä mahdollisuus puuttua kerjäläisten toimintaan, mikäli kerjäläiset käyvät käsiksi ihmisiin tai käyttäytyvät muuten häiritsevästi.

Kerjäämiseen saattaa liittyä myös erilaisten tuotteiden kauppaamista.

Vuonna 2016 julkaistun Helsingin kaupungin tietokeskuksen turvallisuustutkimuksen mukaan kerjäläiset ja sekavasti käyttäytyvät ihmiset häiritsevät joka toista helsinkiläistä.

SUOMEN UUTISET