Maanmiehet lupasivat bulgarialaisille töitä Ruotsissa. Perillä odotti yllätys ja todellinen paskaduuni. Väki pakotettiin kerjuulle ja rahat menivät pääosin rikollisliigalle. Kirjanpito kertoo kaiken ihmiskaupan arjesta.

Poliisi sai haltuunsa harvinaislaatuisen dokumentin. Rikollisliigan kirjanpidosta käy päivä päivältä ilmi, millaisia rahavirtoja kerjäyksessä liikkuu, ja kuka toimintaan pakotetuista on onnistunut parhaiten rahanhankinnassa ja kuka ei. Kyseessä ei todellakaan ole huumekauppaan rinnastettava rahantekokone, pikemminkin kyse on orjuudesta.

Toiminta on kuitenkin ollut hyvin suunniteltua ja johdettua, kertoo Aftonbladet-lehti. Kerjäyspaikat oli suunniteltu etukäteen ja kuljetuksetkin ”työpaikalle” oli järjestetty. Kerjäläiset joutuivat tutustumaan myös eräänlaiseen rujoon pakkoruotsiin: Heidät opetettiin sanomaan ohikulkijoille ”hej hej”. Jos joku ulkopuolinen sitten sattui kysymään, minne kadulla ansaitut rahat menevät, kerjäläisten oli osoitettava itseään.

Rikolliset huolehtivat kerjäläisten päivittäisistä tarpeista myymälle näille jäteastioista kaivettua ruokaa ja bulgariasta tuotettuja savukkeita sekä alkoholia – huomattavan kalliiseen hintaan. Kuulusteltavien oman kertomuksen mukaan rahoista suurin osa meni viinaan.

Järjestäytynyt kerjäys tapahtui kaukana suurista kaupungeista Bergslagenin alueella Keski-Ruotsissa.

Poliisin hallussa olevan kirjanpidon mukaan tilitapahtumat on kirjattu päivä päivältä jokaisen kerjäläisen osalta. Liigalla on ollut töissä kuudesta kuutentoista henkilöä kuukaudessa. Päivän päätteeksi tulot on laskettu yhteen ja jaettu tasan kerjäläisten ja liigan johtajan välillä.

Kerjäläisten summasta on sitten otettu ”ylläpitoon” kuuluva summa, jonka kerrottiin menevän sähköön, veteen ja polttoaineisiin. Rikolliset suorittivat laskutoimitukset. Monet uhreista eivät osanneet laskea saatikka lukea.

Ja sitten raakoihin lukuihin: Vuonna 2016 koko kerjäystoiminnan liikevaihto oli 1 234 998 kruunua, vajaat 125 000 euroa. Siitä meni liigalle 774 831 kruunua ja kerjäläisille jäi siten 460 167 kruunua, runsaat 46 000 euroa. Tästä summasta kerjäläiset siis vielä maksoivat ylihinnoitellut ruoan, tupakat ja alkoholin.

Paras päiväsaldo on jouluaatolta 2016, jolloin ohikulkijoilta heltisi 7 650 kruunua. Liigan taskuun siitä kilahti 4 320 kruunua. Arkena, kuten 10. marraskuuta, rahaa heltisi vain 2 860 kruunua. Tästä liiga putsasi heti päältä 1 925 kruunua.

Parhaaseen vuositulokseen kerjäläisistä ylsi ”Ivanka”, joka oli kadulla koko vuoden toukokuuta lukuunottamatta. Hän sai vuodessa kasaan kerjäämällä 142 094 kruunua eli 14 304 euroa.

Kolme bulgarian kansalaista on nyt saanut syytteen ihmiskaupasta. Kerjäläisiä ei syytetä rikoksista.

SUOMEN UUTISET