Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra ja maahanmuuton erikoistutkija Pasi Saukkonen keskustelivat tänä aamuna MTV:lla Ruotsin mellakoista ja kasvavasta katuväkivallasta sekä tilanteen mahdollisesta kehittymisestä Suomessa.

Riikka Purra korosti MTV:n Uutisaamussa, että Ruotsissa pitkään jatkunut jengiväkivalta ja mellakat johtuvat Ruotsin maahanmuuttopolitiikasta.

– Ruotsi on humanitaarinen suurvalta, joka on pitkään noudattanut hyvin liberaalia maahanmuuttopolitiikkaa ja maahanmuuton määrät ovat suuria. Myös niin sanottu kotouttamispolitiikka on Ruotsissa hyvin liberaalia ja rikoksista annettavat rangaistukset alhaisia.

Purran mukaan Ruotsin tilanne ei ole enää mitenkään uusi ilmiö.

– Vähitellen ympäri Ruotsia on kehittynyt erilaisia mellakoita, esimerkiksi Tukholman lähiöissä, Malmössä ja Göteborgissa levottomuudet ovat jatkuneet jo vuosia.

Suomen tilanne vielä toistaiseksi parempi

Erikoistutkija Pasi Saukkonen suhtautui hieman vähättelevästi löperön maahanmuuttopolitiikan seurauksiin. Saukkosen mukaan olisi yksioikoista tulkintaa ajatella, että Ruotsin mellakat johtuisivat maahanmuutosta.

Saukkosen mukaan Ruotsin tilanteen taustalla olisivat rakennemuutos, työpaikkojen katoaminen sekä lähiöiden rakentaminen.

– Useissa tapauksissa maahanmuuttajien lapsilla on saattanut olla jopa suurempia vaikeuksia löytää paikkaansa yhteiskunnassa kuin heidän vanhemmillaan, Saukkonen sanoi.

Purra totesi, että ongelmia ei voida poistaa edes puuttumalla Saukkosen mainitsemiin taustatekijöihin.

– Suomessa tilanne ei kuitenkaan ole vielä sama kuin Ruotsissa. Meillä on pienemmät volyymit, lyhyempi historia ja meillä lähiöitä ei ole rakennettu aivan samaan tapaan. Segregaatio ei ole vielä niin pitkällä.

Ruotsi tehnyt kaikkensa, lopputulos silti huono

Purra sanoi, että Suomessa on toistettu maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikassa aivan samat asiat kuin Ruotsissa.

– Myös ongelmat ovat samankaltaisia, eli tietyistä pakolaismaista tulevat ihmiset eivät integroidu. Heidän työllisyysasteensa on alhainen ja näissä ryhmissä tapahtuu keskimääräistä enemmän rikoksia.

Uutisaamun toimittaja kysyi Purralta, eikö ongelmamaista tulevien ihmisten suhteen ole tehtävissä mitään. Purra vastasi, että mikään muu maa kuin Ruotsi on tuskin edes yrittänyt tehdä enempää.

– Tämä on se lopputulos: tiedetään, että ihmisiä ammutaan kaduille ja viattomia kuolee, ongelmia on kaikkialla. Kuten Suomessakin on havaittu, toisella maahanmuuttajasukupolvella on jopa suurempia ongelmia, joten kyllä tämä vaikuttaa hyvin turhauttavalta. Itse olen sitä mieltä, että humanitaarinen maahanmuutto ei vain yksinkertaisesti toimi.

Saukkosen mukaan Ruotsin suurin ongelma on tällä hetkellä järjestäytyneen rikollisuuden aseelliset välienselvittelyt. Saukkosen mielestä Ruotsi ei kuitenkaan olisi epäonnistunut kansainvälisen suojelun piirissä olevien ihmisten vastaanottamisessa.

– Moneen muuhun maahan verrattuna Ruotsi on onnistunut kohtuullisesti, kaikki riippuu siitä, mitä katsotaan. Yhteiskunta ei koskaan ole ongelmaton, Saukkonen muotoili.

Humanitaarinen maahanmuutto ei auta

Toimittaja kysyi, mitä Suomessa voitaisiin tehdä, jotta täällä ei tapahtuisi samaa mitä Ruotsissa on nähty. Purra esitti perussuomalaisten linjauksen, jonka mukaan humanitaarinen maahanmuutto pitäisi lopettaa kokonaan.

– Humanitaarinen maahanmuutto ei ole kulttuurisesti, taloudellisesti eikä turvallisuuden kannalta positiivista kohdemaalle. Ja kun asiaa ajatellaan globaalisti, humanitaarinen maahanmuutto ei myöskään ole tehokas tapa auttaa.

Purra korosti, että perussuomalaiset ei vastusta maahanmuuttoa kokonaisuudessaan.

– Edellytämme kuitenkin, että tänne tulevat ihmiset työllistyvät, eivätkä elä veronmaksajien sosiaaliturvan varassa tai rettelöi.

Saukkosen mukaan suomalaisten olisi vain hyväksyttävä, että Suomi on osa globaalia maailmaa, johon kansainvälinen muuttoliike kuuluu.

– Suomi muuttuu, kun Suomeen muutetaan, Saukkonen väitti.

SUOMEN UUTISET