Kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen tapauksesta vielä viime syksynä äänekkäästi rummuttanut sisäministeri Maria Ohisalo ei enää halua vastata kansanedustajien kysymyksiin aiheesta.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) tuomitsi viime vuonna Suomen ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta, kun irakilaismies, joka ei Maahanmuuttoviraston mukaan ollut oikeutettu kansainväliseen suojeluun, oli palannut Irakiin ja saanut surmansa. Tai paremminkin esitettiin väitteitä, että mies olisi saanut surmansa.

Keskusrikospoliisi tiedotti huhtikuussa aloittaneensa esitutkinnan epäillyistä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä asiassa, joka liittyy EIT:n Suomea koskevaan langettavaan päätökseen. Jutussa on kyse muun muassa siitä, että Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneesta henkilöstä levitettiin väitteitä, joiden mukaan henkilö olisi surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen.

Poliisi epäilee, että EIT:n langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja että tapauksesta EIT:lle valittaneen henkilön lähiomainen, surmatuksi väitetty henkilö, olisikin elossa.

Vihreät käynnisti perusteettoman poliittisen sirkuksen

Sisäministeri Maria Ohisalo julisti jo viime syksynä pitävänsä EIT:n Suomelle antamaa päätöstä erittäin vakavana. Ohisalon mukaan Suomelle jää tapauksesta ”häpeätahra”. Nyt kun tapaus on saanut uuden käänteen, Ohisalo on kommentoinut aihetta niukasti.

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra sanoo, että valekuolleen irakilaismiehen tapaus näyttää olevan huijaus, johon on osallistunut useita ihmisiä.

– Kuolintodistus oli väärennys ja vihreiden käynnistämä poliittinen sirkus oli jälleen kerran täysin perusteetonta. Ministeri Ohisalo käynnisti suuren uudelleentutkinnan Maahanmuuttovirastossa. 500 viraston tekemää turvapaikkapäätöstä piti käydä uudelleen läpi mahdollisten vastaavien tapausten tunnistamiseksi.

Ohisalo väistelee kysymyksiä

Nyt, kun kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen tapaus onkin paljastumassa huijaukseksi, vihreän sisäministerin suu on mennyt suppuun.

Purra sanoo, että Ohisalo ei enää juuri halua vastata kansanedustajien kysymyksiin tapauksesta.

– Irakilaismiehen tapauksen osoittautuminen huijaukseksi lienee ollut pettymys vihreälle sisäministerille. Viime torstaina eduskunnan kyselytunnilla Ohisalo tuttuun tapaansa väisti kysymykseni ja kertoi, että Migrissä on joitakin ongelmia oikeusturvassa ja prosesseissa ja niitä pitää korjata. Siis vaikka koko tapaus oli feikki.

– Viime viikolla eduskuntaan saapui hallituksen vuosikertomus, joka julkaistiin muutama viikko sitten. Siellä luvussa ”Turvallinen oikeusvaltio Suomi” kerrotaan tästä tapauksesta, mutta ei lainkaan siitä, että kyseessä olikin huijaukseen perustuva tuomio, Purra ihmettelee.

Haluaako hallitus Suomen näyttävän edelleen syylliseltä?

Purra korostaa, että Suomen oikeusvaltio tai Maahanmuuttovirasto ei ole tehnyt mitään väärää eikä virhettä, päinvastoin.

– Näyttää aivan siltä, että hallitus haluaakin, että Suomi näyttäytyy syylliseltä asiassa, vaikka näin ei ole.

– Jos jotain tulisi arvostella, niin EIT:tä, joka tekee langettavia päätöksiä selvästi täysin puutteellisen evidenssin varassa. Suomessa pitäisi aloittaa selvitys tästä poliittisesta prosessista ja hakijaa avustaneesta kansalaisjärjestön toiminnasta, kunhan KRP on saanut tutkintansa päätökseen, Purra sanoo.

Hallitus avitti Isis-naisia Suomeen

Purra muistuttaa, että hallitus on korona-aikaan onnistunut myös edistämään salaista al-Hol-hankettaan. Ulkoministeriö tiedotti pari viikkoa sitten, että al-Holin vankileiriltä Syyriasta on Turkin kautta saapunut Suomeen kolme Isis-naista ja yhdeksän lasta.

Suomen ulkoministeriön edustajat ovat myös olleet kyseisiä henkilöitä vastassa Turkin puoleisella rajalla näiden saapuessa Syyriasta. Lisäksi Isis-naiset on avustettu lentokentälle Turkissa. Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan kyse on ”perheistä”.

– Itse asiassa al-Hol-hanke eteni juuri niin kuin itsekin ennakoin eli niin, että yhtäkkiä Isis-äidit vain ovat maan sisällä. Sitten he häviävät hyvinvointivaltiomme rakenteiden hellään huomaan.

– Selvää prosessissa on ainoastaan se, että ulkoministeri Haavisto on KRP:n esitutkinnan alaisena, mutta pitää kiinni pestistään, toisin kuin ministeri Katri Kulmuni, joka hassasi veronmaksajan rahaa omaan koulutukseensa. Ei ole vaikea päättää, kumpaa pidän itse enemmän haitallisena ja tuomittavana toimintana, Purra sanoo.

SUOMEN UUTISET