Syyrian al-Holin leiriltä saapui eilen sunnuntaina Suomeen kolme Isis-naista ja yhdeksän lasta. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vieraili maanantai-iltana Ylen A-studiossa kertomassa ulkoministeriön viranomaisten osuudesta joukon auttamiseen al-Holin leiriltä Turkin kautta Suomeen.

Pekka Haavisto sanoi, että ulkoministeriöön on kevään aikana tihkunut tietoa kolmesta eri ”perheestä”, jotka ovat lähteneet leiriltä muualle Syyriaan, josta ovat sitten pyrkineet Turkin puolelle.

Haavisto sanoi, että Suomen viranomaiset ovat keväällä saamiensa tietojen perusteella toimittaneet Turkin rajaviranomaisille leiriltä palaavien henkilötiedot, siinä tarkoituksessa, että mikäli nämä pääsevät Syyriasta Turkin puolelle, niin Suomen viranomaiset tekevät heille matkustusasiakirjat matkalle Suomeen.

Haavisto myönsi, että Suomen Turkin-suurlähetystön edustajat olivat jo Turkin rajalla vastaanottamassa Isis-naisia.

– Kun raja ylitettiin, niin joidenkin kohdalla on oltu vastassa. Turkin puolella totta kai heidät on myös autettu lentokentälle, Haavisto sanoi.

Haaviston kertomus on sikäli erikoinen, sillä hallituksen viime joulukuussa tekemän periaatepäätöksen mukaisesti hallitus pyrkii kotiuttamaan al-Holista vain lapset, eikä aikuisten avustamiseen ole velvoitetta.

Miten vankileiriltä voi päästä liikkeelle ilman apua?

Al-Holin leiriltä lähteneet tekivät matkaa jopa kuukausien ajan päästäkseen satojen kilometrien matkan Turkin rajalle ja sieltä Suomen viranomaisten hoteisiin. Haavisto ei A-studiossa kertonut, mitä kautta ulkoministeriö on saanut tietoja matkalla olleista, miten heihin on pidetty yhteyttä ja miten heidän henkilöllisyydestään on varmistuttu.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoittikin tänään Facebookissa pitävänsä epäuskottavana, että Isis-naiset olisivat päässeet omin avuin ulos leiriltä.

– Kysymys kuuluu, mitä Suomen ulkoministeriön asiamies on alueella tehnyt ja kenelle on maksettu, Halla-aho kirjoitti.

Haavisto kuitenkin väitti A-studiossa, ettei hän tiedä keinoja, miten leiriltä on päästy pois ja että ainakaan Suomen viranomaisilla ei olisi mitään tekemistä al-Holista lähtemisen kanssa eikä matkalla Syyrian puolella rajaa olisi annettu apua.

Vielä viime viikon perjantaina Haavisto sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa, että Suomella ei olisi mitään keinoa auttaa leirillä olevia. Tilanteet muuttuivat nopeasti, sillä vain kaksi päivää sen jälkeen leirillä olleita henkilöitä jo saapui lentokoneella Suomeen.

Haaviston mukaan Suomeen on nyt saapunut perheitä

A-studiossa Haavisto käytti useaan kertaan al-Holista Suomeen saapuvista henkilöistä sanaa ”perheet”.

– Kaikilla perheillä on ollut hieman erilainen tilanne ja he ovat tulleet eri aikaan rajan yli. Jännitysnäytelmä on joidenkin kohdalla jatkunut loppuun asti, matkalla on ollut vaarallisia tilanteita, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan al-Holissa olisi edelleen parikymmentä lasta ja alle kymmenen ”äitiä”. Varmuudella kyseisistä naisista tiedetään kuitenkin vain se, että he ovat menneet vapaaehtoisesti sotatoimialueelle tukeakseen äärijärjestön toimintaa ja olleet naimisissa Isis-taistelijoiden kanssa.

Suomeen saapuneiden naisten rooli terroristijärjestön aktiivisessa toiminnassa on epäselvä. Naisten toiminnan selvittäminen jälkikäteen on käytännössä mahdotonta.

Suojelupoliisin arvioiden mukaan al-Holin naiset todennäköisesti integroituisivat suomalaisiin jihadistisiin järjestöihin ja jatkaisivat siten terroristista toimintaa heti Suomeen päästyään. Suojelupoliisin mukaan naisten matkailu konfliktialueilla on voimistanut sekä verkostoitumista että kykyä ja valmiutta väkivaltaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Suojelupoliisin esittämiin arvioihin on suhtauduttava vakavasti.

Keskusrikospoliisi tutkii Haaviston toimia

Keskusrikospoliisi tutkii parhaillaan Haaviston toimia al-Holin leirin asiassa. Kysymys on siitä, yrittikö Haavisto painostaa ulkoministeriön virkamiehiä ylittämään virkavastuunsa al-Holissa olevien henkilöiden kotiuttamisessa Suomeen. Siihen nähden on erikoista, että Haavisto edelleen jatkaa ulkoministerinä ja edelleen toimii samojen tehtävien kanssa, joihin häneen kohdistuva esitutkinta on kytkeytynyt.

– Teen sitä työtä, joka tällä hetkellä on ja uskon tekeväni sitä parhaiden voimieni ja kykyjeni mukaan, Haavisto sanoi.

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra ihmetteli sosiaalisessa mediassa Haaviston selityksiä.

– Mitä tämä ”eri tilanteita”, ”eri asioita” ja ”eri perheitä” koskeva Haaviston selittely on? Jos perheitä on kolme (onko?), kai ne voisi vaikka erikseen luetella, miten niiden kanssa toimittiin. Keitä oltiin vastassa rajalla? Onko leiriltä lähtenyt muita, Purra kirjoittaa.

Kansanedustaja Mari Rantasen mukaan Haaviston jutut ovat tuhannen ja yhden yön tarinoita.

– Välillä Haavisto puhui avusta leirin ulkopuolella ja välillä Turkin rajasta. Kysymykset kuuluu, kuka auttoi naiset leiriltä ulos ja kuka maksoi Turkin rajalle? Rantanen kirjoittaa.

SUOMEN UUTISET