Ovatko äärimmäisen väkivaltaisen Isis-terroristijärjestön toimintaan osallistuneet naiset ”terroristitaistelijoita” vai ”leiriltä paenneita perheitä”? Kieli on väline todellisuudenhallintaan. Ylen sunnuntai-iltainen pääuutislähetys antaa erittäin kouriintuntuvan esimerkin siitä, miten suomalaisia ohjaillaan kielen keinoin kohti poliittisesti sopivaa todellisuuskäsitystä. Katso itse.

Ylen sunnuntai-illan pääuutislähetys nosti ykkösaiheekseen al-Holin leiriltä palaavat Isis-naiset. Lähetyksen juonto kulki seuraavasti:

Intro: ”Suomalaisia naisia ja lapsia on palannut iltapäivällä al-Holin leiriltä Suomeen.”

Pääuutisen kuvateksti:

”SUOMALAISET LENSIVÄT KOTIIN TURKISTA”.

Juonto: ”Uutisista hyvää iltaa. Al-holin pakolaisleirillä olleita suomalaislapsia ja heidän huoltajiaan on palannut iltapäivällä Turkin kautta Suomeen. Ulkoministeriön mukaan Suomeen on palannut kolme äitiä lapsiensa kanssa. Lapset ovat iältään alle kymmenvuotiaita. Perheet olivat paenneet eri aikaan Syyriasta sijaitsevasta leiristä. Leirille jäi ulkoministeriön mukaan vielä alle kymmenen äitiä ja noin 20 lasta. Al-Holista olleiden palautuksesta kertoi ensimmäisenä HS. Viimeksi joulukuussa Suomeen tuotiin al-Holin leiriltä kaksi suomalaislasta. Ulkoministeriö järjesti asiasta puhelintiedotustilaisuuden runsas tunti sitten.”

Ylen tarjoilema kuvaus käyttää ainoastaan yltiöpositiivista sanastoa. Sekaan on ripoteltu poikkeuksellisen positiivisia mielleyhtymiä nostattavia muotoiluja:

”Suomalaiset lensivät kotiin”

”Suomalaisia naisia ja lapsia on palannut”

”Perheet olivat paenneet”

Yle jättää kokonaan kertomatta, mistä asiassa on todellisuudessa kyse. Yle ei sanallakaan mainitse aikuisten Isis-taustaa.

Ylen propagandistinen ”uutisointi” on sanavalintoja myöten yhteensopiva Ulkoministeriön viestinnän kanssa. Mutta journalistien tehtävä ei ole toistaa hallinnon viestiä sellaisenaan, saati tehdä siitä vielä makeampaa ja tunteenomaisempaa. Journalistien tehtävä kansanvallan työnjaossa on valvoa hallinnon toimintaa. Ei tehdä sille PR:ää.

UM kiistää järjestämisen

Seuraavaksi Ylen lähetykseen oli nostettu alivaltiosihteeri Pekka Puustisen kommentteja tiedotustilaisuudesta: ”Tässä on kysymys siitä, että nämä lapset ja heidän vastuulliset huoltajansa, eli heidän äitinsä, he ovat paenneet tältä leiriltä eri aikoina ja tietoa on välittynyt UM:ssä ylöspäin sitä mukaa kun nämä tapaukset ovat tulleet meidän tietoon. Kysymys varmaan siitä, että henkilöt ovat omatoimisesti paenneet leiriltä. Ei siitä, että UM olisi ollut järjestämässä sitä poistumista. Ja mitä tulee sitten kysymykseen siitä, että mitä aikuisille tapahtuu, niin tältä osin tietysti sosiaali- ja terveysviranomaiset omalta osaltaan hoitaa ja sitten meidän turvallisuusviranomaiset mukaan lukien poliisi ja suojelupoliisi omalta osaltaan. En pysty siihen sanomaan yksityiskohtia.

Sitten kyseisestä uhka-arviosta ja muusta. Kyse siitä, että nämä henkilöt ovat omatoimisesti paenneet sieltä ja hankkiutuneet kohti Suomea ja tämä ei ole tapahtunut sillä lailla, että oltaisiin menty sinne al-Holin leirille ja .. pystytty siellä tiettyjä asioita siellä .. tekemään. Tällä tarkkuudella suurin piirtein pystyn.. En pysty kommentoimaan sitä, että mikä on näiden lasten ja heidän äitiensä tilanne. Joku kysyi siellä, että onko erotettu vai ei, niin tähän en pysty kommentoimaan.”

Ulkoministeriö on al-Hol-tapauksen myötä ajautunut sotkuun, josta sen on vaikeaa enää kuinvin jaloin selvitä. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on krp:n esitutkinnassa asiaan liittyvien epäselvyyksien takia.