Syyriaan sotimaan lähteneet Isis-terroristit nostivat Ruotsista miljoonien kruunujen edestä sosiaalitukia, kuten lapsilisiä, asumistukea ja opintotukea. Ainakin 45 ruotsalaista Isis-terroristia on toiminut Syyriassa Ruotsista maksettujen sosiaalitukien voimalla. Matkakassan ehtyessä he ovat onnistuneet jopa Syyriasta käsin anomaan lisää sosiaalitukia, ja Ruotsin viranomaiset ovat myöntäneet rahat.

Yhtenä esimerkkinä Expressen kertoo perheestä, joka poistui vaivihkaa Göteborgin Frölundan lähiöstä kolmen alle viisivuotiaan lapsensa kanssa syksyllä 2014. Perhe lähti Syyriaan Isis-alueelle, mutta Ruotsin viranomaiset jatkoivat tukien maksamista. Perhe sai Syyriassa ollessaan lapsilisät monilapsikorotuksella, asumistuen ja vanhempainrahan.

Suomen Kelaa vastaava Försäkringskassan hoksasi lopettaa tukien maksamisen vasta yli vuosi sen jälkeen, kun perhe oli poistunut Ruotsista. Siihen mennessä niitä oli maksettu Syyriaan jo 165 000 kruunua eli yli 16 000 euroa. Eräälle toiselle lapsiperheelle maksettiin Syyriaan 250 000 kruunua.

Viranomaisilla ei ole tietoa

Lapsilisien ja asumistuen lisäksi Isis-terroristit ovat saaneet Ruotsista työttömyyskorvauksia, opintotukia ja kunnan sosiaalitoimistojen toimeentulotukia. Joissakin tapauksissa tukien maksatus on jatkunut vuosia.

– On täysin pöyristyttävää, että tässä kävi näin, kommentoi Ruotsin Kelan petostutkimuksista vastaava Thomas Falk.

Viranomaisilla ei ole kokonaiskuvaa siitä, kuinka paljon Isis-terroristeille on maksettu sosiaalitukia.

– Siinä on vähän vaikeuksia. Me emme pidä emmekä saisikaan pitää rekisteriä siitä, kuuluuko joku asiakas Isis-lähtijöihin tai esimerkiksi moottoripyöräjengiin, Falk sanoo.

Isis-propagandisti: Ruotsin valtio maksoi Kalashnikovini

Yksi tunnetuimmista Pohjoismaista Syyriaan lähteneistä terroristeista oli muslimiksi kääntynyt Michael Skråmo, joka lähti maahanmuuttajataustaisen vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa Syyriaan syksyllä 2015. Skråmosta tuli tunnettu Isis-propagandisti, joka houkutteli ruotsalaisia lähtemään Isis-joukkoihin. Hänen liittymisestään Isis-järjestöön kerrottiin Ruotsin mediassa jo jouluna 2015, mutta Ruotsin viranomaisilta kesti helmikuun lopulle saakka keskeyttää perheen kaikkien tukien maksatus. Siihen mennessä perheelle oli Syyriaan muuton jälkeen maksettu jo lähes 100 000 kruunua.

– Ruotsin valtio maksoi Glockini ja Kalashnikovini, kehui Michael Skråmo sosiaalisessa mediassa.

Sekä Michael Skråmo että hänen vaimonsa kuolivat Syyriassa, mutta perheen seitsemän lasta (1-8-vuotiaat) tuotiin takaisin Ruotsiin toukokuussa 2019, kertoo SVT. Lapset ovat siis jälleen päässeet ruotsalaisen kansankodin sosiaaliturvajärjestelmän hoiviin.

Vanhempainrahaa miinaan kuolleelle isälle

Muissakin tapauksissa viranomaiset ovat olleet hitaita reagoimaan siihen, että tuensaajat ovat muuttaneet pysyvästi Syyriaan. Eräälle perheenisälle maksettiin Syyriaan vanhempainrahaa, vaikka hän oli kykenemätön pitämään isyyslomaansa, koska oli kuollut astuessaan miinaan jo pari vuotta aiemmin. Mutta joku teki hänen nimissään tukihakemuksen ja sai 49 500 kruunua.

Ruotsin Kelan ylijohtaja Nils Öberg avautui sosiaaliturvan väärinkäytöksiin liittyvistä ongelmista äskettäin Dagens Nyheter -lehden mielipidekirjoituksessaan.

– Tukiin liittyvästä rikollisuudesta ja sosiaaliturvajärjestelmän väärinkäytöstä on tullut niin laajoja ongelmia, että ne uhkaavat koko järjestelmän toimivuutta, ylijohtaja Öberg kirjoitti.

SUOMEN UUTISET