Viimeisen puolen vuoden aikana autoja on tuikattu tuleen oikein urakalla Angeredissa Göteborgin pohjoispuolella. Poliisi on iskenyt alueen huumekauppaan ja se on Expressenin mukaan saanut rikollisjengit polttamaan kostoksi kulkuneuvoja.

– Tässä on ollut tällainen poltettujen autojen aikakausi. Toimimme aktiivisesti alueella, jotta saisimme Angeredin pois erityisen ongelmallisten lähiöiden listalta, sanoo paikallispoliisin apulaispäällikkö Fredrik Lennartsson.

– Kun häiritsemme näitä rikollisverkostoja, niin sitä tulee reaktioita.

Rikollisjengien valtasuhteet sekaisin

Poliisi on tehnyt iskuja alueen yleisimpiin huumeiden välityspisteisiin ja lisännyt muutenkin läsnäoloaan julkisilla paikoilla. Huumekaupan häirintä maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä vaikuttaa rikollisjengien keskinäisiin valtasuhteisiin ja turhautuminen puretaan tavalla tai toisella. Siksi autot palavat Ruotsin ongelmalähiöissä.

Kun huumekauppaa häiritään katutasolla, se siirtyy autoihin, joilla voi nopeasti vaihtaa maisemaa tarvittaessa. Kaupankäynti tosin samalla vaikeutuu, sillä rikolliset joutuvat välitystoiminnassaan turvautumaan viranomaisten seuraamiin viestipalveluihin.

– Tutkimusten mukaan joka ikinen kerta, kun huumekauppa joutuu siirtymään muualle, se samalla vähenee hivenen. Yritämme tehdä huumekaupalla leipänsä ansaitsevien toimeentulon niin hankalaksi kuin mahdollista, Lennartsson perustelee poliisin strategiaa.

Omat koirat purevat

Angeredissa on hetken aikaa ollut rauhallisempaa, kun myös autojen polttaminen on otettu nyt vakavasti. Göteborgin kaupunki on rakentanut yhteistyötä poliisin ja alueen suurten vuokrataloyhtiöiden kanssa. Myös alueella partioivat lasten ja nuorten vanhemmat ovat olleet mukana talkoissa. Tulokset alkavat alueen turvallisuudesta vastaavan kunnan viranomaisen Lisa Pedersenin mukaan näkyä:

– Parin kuukauden aikana joukko nuoria on myöskin täysin poikkeuksellisella tavalla haastanut kavereitaan, joilla on sidoksia huumekauppaan. Täällä on nyt paljon rauhallisempaa mutta panostuksia tarvitaan vielä.

SUOMEN UUTISET