Göteborgin kunnianhimoinen tavoite on palauttaa rauha ongelmallisimpiin lähiöihin kaupungissa. Paljolti maahanmuuttajataustaisten asukkaiden olojen kohentaminen vie 11 miljardia kruunua veronmaksajien rahaa.

– Kaikki ovat tehneet liian vähän, niinpä me teemme mieluummin liian paljon, sanoo lähiöiden muutoshanketta vetävän Framtiden (tulevaisuus) -organisaation päällikkö Terje Johansson SVT:n uutisille.

Kuusi lähiötä on tarkoitus vetää ”erittäin ongelmallisten” lähiöiden luokasta ”ongelmallisten lähiöiden” luokkaan. Muutos on tarkoitus saada aikaan viidessä vuodessa. Tavoite on kunnianhimoinen, sillä se on onnistunut vain kerran aiemmin Ruotsissa. Silloinkin tosin Göteborgin Gårdstenissa, jossa kunnallisen vuokra-asuntoyhtiön ponnistuksilla oli menestyksessä keskeinen osa.

Seiniin 7,5 miljardia

Kaupungin katto-organisaatio Framtiden omistaa joka toisen vuokra-asunnon Göteborgissa. Gårdstenin menestys velvoittaa mutta enää ei ole aikaa odottaa.

– Voimmeko nyt tehdä viidessä vuodessa sen, mikä Gårdstenissa kesti 22 vuotta? Vastaus on ilman muuta myönteinen, Johansson toteaa.

Lähiöiden kasvojenkohotus maksaa ainakin 11 miljardia kruunua (1,09 miljardia euroa). Investointien kohteena ovat Biskopsgården, Hjällbo, Tynnered, Bergsjön, Hammarkullen ja Lövgärdet. Uudisrakennuksiin uppoaa 7,5 miljardia ja loput jätehuollon kehittämiseen, graffitien poistamiseen 24 tunnissa, ympärivuorokautisen turvallisuuden lisäämiseen alueilla sekä laittoman vuokraustoiminnan kitkemiseen.