Hyvin toimeentuleva väki miettii nyt sitä, löytyykö kansankodista enää turvallista asuinpaikkaa. Luoteja, nyrkkejä ja rasismia saa tänään väistellä jo hyvämaineisillakin alueilla. Kysymys on valtion kannalta kuolemanvakava, sillä lähdössä ovat veronmaksajat.

– Ystäväni pohtivat muuttoa Ruotsista. Kun puhe on koulutetuista ja urallaan eteenpäin haluavista nuorista, moni aikoo lähivuosina nostaa kytkintä. Näin kirjoittaa Catarina Kärkkäinen Smedjan-verkkolehdessä. Hyvin toimeentulevan väestönosan poistuminen maasta johtaisi verotulojen vähentymiseen ja sitä kautta ongelmiin julkisessa taloudessa, kun maahan jää vain nettosaajia.

Kärkkäinen ei ole ajatuksineen yksin, toteaa Expressen pääkirjoituksessaan. Yli puolet ruotsalaisista on sitä mieltä, että poliitikot tahi viranomaiset ovat enemmän tai vähemmän kädettömiä jengirikollisten edessä. Törkeä väkivalta, joka ennen pysyi ongelmalähiöiden sisällä, leviää nyt keskiluokkaisille alueille.

Maasta tai maan sisällä

– Omat ystäväni eivät ole lähtemässä maasta. Mutta yhä useampi pohtii muuttoa pois suurkaupungeista, kertoo pääkirjoitustoimittaja Linda Jerneck.

Eräänä syynä poismuuttoon on asuntojen hinta, joka on karkaamassa palkansaajien ulottumattomiin. Mutta sitten tuleekin tenkkapoo: Tukholman reuna-alueilla jengiväkivaltaa on hankalaa tai mahdotonta saada pois takaraivostaan, se on aina läsnä. Sitten pitääkin mennä yhä kauemmaksi, kymmenien kilometrien päähän suurkaupungin valoista.

– Ja kun nuoret kuitenkin haluavat keskustaan, he voivat kaupunkireissujen aikana joutua ryöstetyksi, pohditaan pääkirjoituksessa.

Lopputulemakin pääkirjoitukselle löytyy: koronapandemia on nähty mahdollisena loppuna kukoistaville suurkaupungeille. Jengisodat ovat paljon suurempi riski, joka saa keskiluokan muuttamaan.

SUOMEN UUTISET