Koraanin polttaminen johti laajoihin mellakoihin Malmön Rosengårdissa elokuun lopussa. Äärioikeistolaisen tanskalaispuolue Stram Kursin johtaja Rasmus Paludan sai tapahtuman yhteydessä kahden vuoden maahantulokiellon Ruotsiin. Paludan on hakenut lupaa vastaavalle mielenilmaukselle ensi lauantaiksi Tukholman maahanmuuttajalähiöihin, kertoo Svenska Dagbladet.

Elokuun lopun mellakat Malmössä jättivät jälkeensä rikottuja bussipysäkkejä, poltettuja autoja, kuhmuisia pelastusajoneuvoja ja haavojaan paikkaavia poliiseja. Levottomuudet saivat alkunsa ongelmalähiö Rosengårdin laitamilla tapahtuneesta Koraanin poltosta. Tapahtuma jaettiin välittömästi sosiaalisessa mediassa.

Provokaatioksi mielletty teko tapahtui sen jälkeen, kun Stram Kursin Rasmus Paludan oli pysäytetty Tanskan ja Ruotsin rajalla.

Mielenosoitus lauantaina

Paludan sai kahden vuoden maahantulokiellon Ruotsiin. Se ei kuitenkaan ole estänyt häntä suunnittelemasta uutta provokaatiota, nyt Tukholman laitamien maahanmuuttajien asuttamissa lähiöissä lauantaina 12. syyskuuta.

Poliisille jättämässään lupa-anomuksessaan puhutaan Svenska Dagbladetin mukaan suorasanaisesti ”islamin pilkkaamisesta” ja samassa yhteydessä myös ”sananvapaudesta”. Koraaneja poltettaisiin hakemuksen perusteella Norsborgissa, Tensta/Rinkebyssä, Akalla/Husbyssä ja Upplands Väsbyssä.

”Islam on osa Ruotsia”

Rinkebyn imaami Hussein Farah Warsame on huolissaan lauantain mahdollisista levottomuuksista. Imaami on kertomansa mukaan puhunut sekä kaupunginosan edustajien, että poliisin kanssa ja nämä jakavat hänen murheensa tulevasta.

– Meillä on aivan tarpeeksi ongelmia muutenkin tässä lähiössä. Pelkään, että täällä puhkeaa vastaavia levottomuuksia kuin Rosengårdissa.

Hussein Farah Warsame on vakuuttunut siitä, että Koraanien polttamisen tarkoituksena on provosoida ihmisiä. Kyse ei ole sananvapaudesta.

– Kaiken takana ovat äärioikeistolaiset piirit, kukaan rauhaa rakastava ihminen ei tällaista halua. Islam on osa Ruotsia.

Poliisi valmistautuu

Rasmus Paludan on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa, että mielenosoitus järjestetään tuli lupaa tai ei. Poliisi ei ota kantaa siihen, miten virkavalta on varautunut mahdollisiin levottomuuksiin.

– Teemme johtopäätökset sen mukaan, miten tilanne kehittyy ja pidämme huolta tarvittavista resursseista, joilla voimme reagoida tapahtumiin, toteaa Tukholman poliisin tiedottaja Anders Bryngelsson.

SUOMEN UUTISET