Rikolliset käyttävät Ruotsissa yhä useammin automaattiaseita ja se näkyy tilastoissa. Laukausten määrä asutuskeskuksissa on tuplaantunut vajaassa 10 vuodessa. Sivullisen mahdollisuus saada kuula vahingossa kalloonsa on varteenotettava riski ainakin Tukholmassa, kertoo SVT.

Kriminologi Joakim Sturup on tutkinut Tukholmassa vuosina 2011-2018 tehtyjä murhia ja murhayrityksiä. Tuona aikana automaattiaseiden käyttö rikoksen tekovälineenä on tuplaantunut.

– Tutkimusaikana rikospaikalta löytyneiden hylsyjen määrä on noussut kuudesta kahteentoista.

– Teot ovat myös muuttuneet yhä törkeämmiksi. Vuonna 2011 uhrissa oli keskimäärin neljä ampumahaavaa, kun vuonna 2018 niitä oli jo yksitoista. Analysoimme parhaillaan vuosien 2019-2020 ennakkotilastoja ja automaattiaseiden trendi näyttäisi jatkuvan, Sturup kertoo.

Tyttö kuoli sarjatuleen

Tukholman kyljessä Norsborgissa ammuttiin heinä-elokuun vaihteessa kuoliaaksi 12-vuotias tyttö. Hän jäi kahden taistelevan rikollisjengin väliin ja kuoli silmittömässä tulituksessa.

– Tavallisten kansalaisten riski kasvaa, kun automaattiaseet ovat kuvassa mukana. Rikolliset eivät myöskään osaa tai ole tottuneita käyttämään sarjatuliaseita ja niillä ammutaan yhä useammin julkisilla paikoilla.

Norsborgin murha (tai tappo) luokitellaan drive in –ampumiseksi, jossa kohdetta tulitetaan liikkuvasta autosta. Jos tällaiset ampumiset yleistyvät, sivullisilta uhreilta on vaikea välttyä.

– Emme ole tutkineet asiaa tätä tarkemmin mutta tiedän Ruotsista neljä tapausta ja ne kaikki ovat viimeisen neljän vuoden ajalta. Lisäksi on vielä kymmenen muuta ampumisrikosta, joissa epäilemme laukausten tulleen liikkuvasta ajoneuvosta.

SUOMEN UUTISET