Vajaa vuosi sitten räjähti pommi verohallituksen edessä Kööpenhaminan Österbrolla. Kaksi miestä tuomittiin iskusta vankeuteen. Teon motiivi on yhä tuntematon.

Aftonbladet uutisoi tuomiot otsikolla ”Fängelse efter svenskt bombdåd i Köpenhamn”. (Vankeutta ruotsalaisesta pommi-iskusta Kööpenhaminassa). Terrorismin mahdollisuus sivuutetaan otsikossa ja keskitytään rikollisten kansallisuuteen. Tekijöiden nimiä ei ruotsalaismediassa mainita. Se tosin mainitaan, että kyseinen pommi-isku oli eräs syy siihen, että Tanska päätti aloittaa matkustajien tarkistukset Ruotsin vastaisilla raja-asemilla.

Rikos ilman motiivia

Ruotsidemokraattinen kirjailija ja kolumnisti Tommy Hansson korostaa blogissaan, että tanskalaismedia julkistaa rikollisten nimet.

Pommi-iskusta tuomittiin Politiken-lehden mukaan Nurettin Nuray Syuleyman, 23 ja Zacharias Tamer Hamzi, 24. Hamzi sai päätekijänä viiden vuoden vankeustuomion ja Syuleyman autonkuljettajana neljä vuotta vankeutta. Kummatkin saivat porttikiellon Tanskaan. Tekoa ei pidetty tuomiota julistettaessa terroristisena, vaikka syyttäjä rikoksen sellaisena näki. Teolle ei ole löytynyt motiivia.

Vahingot olivat 6,2 miljoonaa kruunua. Kukaan ei loukkaantunut attentaatissa.

”Läpipolitisoitunut ruotsalaismedia”

Hansson kiinnittää huomiota rikollisten käsittelyyn ruotasalaismediassa, jota hän kutsuu ”läpipolitisoituneeksi”. Media haluaa hänen mukaansa häivyttää rikosten taustat ja näin ”ruotsalaistaa” rikollisuuden.

Pimittäminen perustuu median pelkoon siitä, että maahanmuuttajataustainen rikollisuus jotenkin hyödyttäisi maahanmuuttokriittisiä tahoja. Sensuurimentaliteetin ongelma on Hanssonin mukaan siinä, että totuus tulee kuitenkin aina julki.

SUOMEN UUTISET