Rinkebyn syyskuussa aukeavalla uudella poliisiasemalla työskentelee 200 poliisia ja 80 toimistohenkilökuntaan kuuluvaa. Henkilökunnan hyvinvointi ja turvallisuus on valtiotyönantajalle ykkösasia. Niinpä ongelmalähiön ilta- ja yövuoroissa työskentelevät poliisit saavat turvakseen omat poliisinsa.

Työvuoron päätyttyä kotiinsa suuntaavat poliisit ovat SVT:n mukaan kokeneet turvattomuutta Rinkebyssä, Tukholman länsilaidalla. Poliisijohdon ja ammattiyhdistyksen yhdessä tekemän riskianalyysin perusteella tehtiin päätös erityisten suojelupoliisien käyttöönotosta.

– Henkilökuntamme on päivittäin tekemisissä rikollisverkostojen ja suuren väkivaltapotentiaalin omaavien henkilöiden kanssa. Kun töiden päätyttyä on sitten aika suunnata kotiinpäin yöllä ja autoa ei ole, niin ei tunnu hyvältä ajatukselta tassutella yksin kohti metroaseman syövereitä, sanoo Rinkebyn paikallispoliisin vt. päällikkö Frida Nordlöf.

Toivotaan parasta – varaudutaan pahempaan

Rinkebyn vanha poliisiasema suljettiin jo vuonna 2014. Uuden rakentaminen myöhästyi, koska yritykset eivät halunneet urakkaa rakentajiin kohdistuvan uhkan vuoksi. Alueella oli erittäin rauhatonta ja poliisitkin hakeutuivat muualle töihin. Tilanne on kuitenkin mennyt parempaan suuntaan.

– Poliisiaseman rakentaminen vie aikansa ja vuonna 2016 täällä Rinkebyssä tosiaan oli rauhatonta. Poliisiautolla ajaminen alueella oli haasteellista. Tilannekuva on muuttunut ja sosiaalisten panostusten myötä olemme lähentyneet alueen asukkaita, sanoo Tukholman poliisin työturvallisuudesta vastaava Patrik Gustafsson.

Poliisin mielestä mahdollisiin uhkakuviin on kuitenkin hyvä varautua.

– Parempi varautua etukäteen kuin levitellä käsiään jälkikäteen. Toivomme toki, että suojelupartioita ei tarvita. Eikä meitä, ajoneuvojamme tai uutta poliisiasemaa vastaan hyökätä, sanoo Nordlöf.

SUOMEN UUTISET