Pikkukaupungin virheettömien kulissien takana alkaa tapahtua viikonloppuna. Välittäjät tuovat huumeet tilaajien ovelle ja perille asti ne toimitetaan myös verkosta ostettuna. Käytännössä riskitöntä ja juhlat voivat alkaa. Näin kertoo SVT.

Ruotsin yleisradio SVT selvitti haastattelemalla nuorten huumeiden käyttöä. Lähtökohtana olivat tutkimukset, joiden mukaan alkoholi on jäämässä taka-alalle 2 000-luvun päihteenä. Asenteet ovat muuttuneet ja saatavuuskin on kunnossa, sillä kannabistuotteita ja kokaiinia löytyy koko Ruotsin alueelta.

Huumeet näyttävät olevan todellinen elefantti Ruotsin olohuoneessa, sillä toimittajalta meni kuukausia löytää haastateltavia, jotka lopulta suostuivat nostamaan kissan pöydälle ja puhumaan omalla naamallaan vaietusta todellisuudesta. Toki omertaan vaikuttaa se, että huumeiden käyttö on Ruotsissa virallisesti kielletty.

Viina vaihtui huumeisiin

SVT Agendalle supatettiin anonyyminä Tukholmassa, että ”kokaiinia kuluu pyhäisin ja kannabis on osa uutta normaalia” mutta kameran eteen ei astuttu. Viimein haaviin tarttuivat Ronnebystä pelottomat 25-vuotiaat serkukset, jotka pyörittävät DJ-hommia ja raveja (ei kuulu hevosurheiluun). Serkukset pyörivät ympyröissä, joissa huumeet eivät ole tabu ja joissa vaaditaan kannabiksen laillistamista.

TV-ohjelmasta käy ilmi, kuinka suhtautuminen huumeisiin on muuttunut vain muutaman viime vuoden aikana. Viina vaihtui kokaiiniin ja kannabikseen. Lystillä on tietysti varjopuolensa ja huumekoukussa pössytellessä voi mennä työ, asunto ja lopulta myös henki. Kiihkoton tosiasia on, että huumeet ovat vallanneet Ruotsin ja niitä käytetään kaikkialla maassa.

SUOMEN UUTISET