Koronasta huolimatta huumeiden salakuljetus jatkuu Euroopassa entiseen tahtiin. Digiloikka on tosin totta huumekaupassakin ja rikollinen tavara vaihtaa omistajaa yhä useammin internetin pimeällä puolella. Työttömillä maahanmuuttajilla on sen sijaan kasvava riski joutua värvätyiksi rikollisjengeihin tekemään likaiset työt.

Ruotsissa perinteinen rikollisuus on hieman yskinyt koronan katveessa mutta huumekauppa on poliisin tilastojen mukaan kasvanut selvästi. Suhdannemittarina usein käytetty kokaiinivirta Etelä-Amerikasta eteläisen Euroopan satamiin jatkuu sekin häiriintymättä, todistaa EU:n huumeviraston EMCDDA:n ja Europolin raportti.

– Markkinoilla ei juuri näy ihmeempää muutosta. Tavaraliikenne rekoilla ja lautoilla jatkuu entiseen malliin ja sitä kautta huumeet tulevat maahan, sanoo Ruotsin keskusrikospoliisi NOA:n analyytikko Stewe Alm.

Huumekaupasta yhä jättivoitot

Europolin ja EMCDDA:n raportin mukaan huumekaupan isot pelurit huumehierarkian yläpäässä ovat selvinneet koronasta lähes vauriotta. Salakuljetus tuottaa edelleen satumaisia voittoja järjestäytyneelle rikollisuudelle eli erinimisille mafiaverkostoille.

Muutokset näkyvät sen sijaan pyramidin alapäässä eli katukaupassa; välittäjien, narkomaanien ja viihdekäyttäjien tasolla. Liikkumismahdollisuuksien rajoittaminen luo puitteet kaupanteolle. Markkinapaikkojen keskiössä on Ruotsissakin vahvan salauksen Darknet, siinä somen ja viestiappien kyljessä. Tällöin myydään ja ostetaan pääasiassa pienempiä määriä kannabista.

Työttömyys tuottaa rikollisia

Keskusrikospoliisin analyytikko Alm nostaa esiin muitakin rikollisuuteen liittyviä seikkoja, joihin koronakriisillä on ollut vaikutusta. Pandemia on lisännyt huolta taloudesta ja kasvattanut työttömyyslukuja. Se ajaa ihmisiä etsimään helpotusta ahdinkoonsa:

– Väärinkäytön kasvu on todellinen uhka, tämä koskee erityisesti ahdistusta helpottavia opioideja sekä heroiinia. Voimakkaasti kasvava työttömyys iskee puolestaan erityisen kovaa Ruotsin ulkopuolella syntyneisiin, jotka voivat tulla värvätyksi rikollisjengeihin.

SUOMEN UUTISET