Kansanedustaja Jari Ronkainen olisi valmis käyttämään suuremman osan veikkausvoittovaroista nuorten urheilu- ja harrastustoimintaan, erityisesti vähävaraisille perheille. – Nuorten urheiluun käytetty raha ei mene koskaan hukkaan. Tässä mielessä rahanjakoa voisi miettiä uudestaan ja ehkä yhdistelläkin eri ministeriöiden osalta.

Suomen Uutiset on aiemmin kertonut Sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskuksen (STEA) tälle vuodelle yhteisöille myöntämistä avustuksista. STEA jakaa veikkausvoittovaroista avustuksia yleishyödyllisiksi katsomilleen yhdistyksille ja säätiöille terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen. Päätöksen tämän vuoden avustuksista teki sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen kiinnittää huomiota, että rahaa on myönnetty runsaasti erilaisiin maahanmuutto- ja monikulttuurihankkeisiin. Tälle vuodelle STEA on esimerkiksi myöntänyt 509 587 euron avustukset Suomessa toimiville somalijärjestöille.

– Kyllä se pistää silmään. En sitten tarkemmin tiedä, minkälaiset kriteerit avustusten myöntämiselle on ollut. Toki STEA edelleen jakaa avustuksia myös aidosti hyödyllisiin kohteisiin, kuten Aivovammaliitolle.

Rangaistavaa toimintaa ei pidä tukea

Suomen Uutiset kertoi viime viikolla, että STEA on myös jakanut yli kymmenen miljoonaa euroa useille huumeidenkäytön vapauttamista lobbaaville järjestöille, joita ovat esimerkiksi Kipinä ry, EHYT, ja Tukikohta ry.

Ronkainen olisi valmis pistämään näiden järjestöjen rahoituksen katkolle.

– Huumeiden käyttö on Suomessa rangaistavaa, joten laitonta toimintaa tukevat yhdistykset eivät ansaitse avustuksia julkisista varoista.

Kavereille töitä julkisilla avustuksilla

Ronkaisen mielestä veikkausvoittovaroista jaettavien avustusten myöntämisen menettelyä olisi syytä uudistaa, samoin kuin avustusten myöntämisen perusteita tulisi myös tarkastella uudestaan.

– Käsittääkseni avustusvarojen käytön valvonta on löysää. Rahojen käyttöä saattaisi olla syytä selvittää tarkemmin jälkikäteen, eli pitäisi tarkistaa, mitä konkreettista avustusvaroilla on saatu aikaan. Jos joku järjestö käyttää rahat siihen, että se palkkaa muutaman kaverin töihin, niin onko siitä sitten laajempaa hyötyä kenellekään? Ronkainen kysyy.

Hänen mukaansa rahanjako täytyisi tarvittaessa pystyä katkaisemaan ripeämmin. Ronkainen nostaa esimerkiksi Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin avustusvarojen varassa toimivan Phoenix ry:n. Yhdistys on muutamassa vuodessa onnistunut haalimaan yli miljoona euroa STEA-rahaa. Yhdistys esittää tukevansa turvapaikanhakijoita ja pakolaisia työllistymisessä ja yrittäjyydessä.

– Sitäkin pitäisi selvittää, mitä hyötyä ja mikä todellinen vaikutus avustusvarojen käytöstä on ollut. Selvitykselle tulisi olla olemassa selkeät vaikuttavuusmittarit.

Enemmän tukea nuorten hyvinvoinnille

Veikkausvoittovaroja jaetaan yleishyödyllisiin ja yhteiskunnallisesti hyväksyttäviin tarkoituksiin eri ministeriöiden kautta. Ronkainen olisi valmis kohdistamaan jatkossa entistä suuremman osan rahoista nuorten urheilu- ja harrastustoimintaan, erityisesti vähävaraisten nuorten perheille.

– Nuorten urheiluun tai muihin harrastuksiin käytetty raha ei mene koskaan hukkaan. Tässä mielessä rahanjakoa voisi miettiä uudestaan ja ehkä yhdistelläkin ministeriöiden osalta, jotta voitaisiin tukea enemmän maamme nuorten hyvinvointia.

– Missä tahansa urheilulajissa, varsinkin jos edetään pidemmälle ja kilpatasolle, kulut vähitellen kasvavat. Eteen tulee useita lisenssi- ja vakuutusmaksuja, joita moni vähäosainen tai köyhempi perhe ei pysty edes maksamaan. Siinä vaiheessa saattaa monelle lapselle nousta seinä pystyyn, kun rahaa ei ole, Ronkainen sanoo.

SUOMEN UUTISET