Startup Refugees -projektista sekä tv-ohjelmistaan tunnetut mediapersoonat Riku Rantala ja Tuomas Milonoff ovat onnistuneet haalimaan nimissään toimivalle Phoenix ry:lle suurenmoisen kasan rahaa melko lyhyessä ajassa. Tänä vuonna STEA-avustusta tulee 566 483 euroa.

Sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskus (STEA) on tälle vuodelle myöntänyt Phoenix ry:lle 566 483 euroa. Summasta 195 000 euroa menee turvapaikanhakijoiden työelämäosallisuuden lisäämiseen ”tukemalla heidän työllistymisensä edellytyksiä ja kouluttautumista yksilöllisillä osaajaprofiilien kartoituksilla, työ- ja koulutusmahdollisuuksia koordinoimalla sekä koulutuksilla, verkostoitumisilla ja vapaaehtoistyöllä.”

Loput rahat aiotaan käyttää muun muassa yhteisöllisyyttä ja osallisuutta lisäävän vapaaehtoismallin kehittämiseen, työttömien nuorten palkkaamiseen järjestön yleishyödyllisiin työtehtäviin sekä Euroopan sosiaalirahaston rakennerahasto-ohjelman hankkeen Generation Work -omarahoitusosuuteen.

Avustussummat kasvussa

STEA-rahoituksesta on tullut Phoenix ry:lle melko vakaa tulonlähde. Avustussummat ovat myös kasvussa. Viime vuonna yhdistykselle myönnettiin 296 706 euroa. Jo vuonna 2018 STEA-avustuksen määrä oli 180 000 euroa.

Ensimmäiset STEA-avustukset Phoenix ry sai niinkin äsken kuin 2017. Yhteensä STEA-rahaa yhdistykselle on tähän päivään mennessä kanavoitu huimat 1 043 189 euroa. Summa on suurenmoinen kun ottaa huomioon, että se on siis kertynyt vain kolmessa vuodessa. Phoenix ry on perustettu vuonna 2016 ja ensimmäiset STEA-avustukset sille siis myönnettiin seuraavana vuonna.

Kaarnaveneestä piti tulla bisnes

Mitä Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin yhdistys sitten oikein tekee? Yhdistyksen verkkosivulla kerrotaan, että Phoenix on voittoa tavoittelematon non-profit-hautomo, joka pysäyttää eriarvoisuuden käytännön keinoin.

– Kanavoimme yritysten, yhteisöjen ja yksilöiden tuen ja suuntaamme sen suoraan ihmisille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

Phoenix ry:n toiminta on sidoksissa Startup Refugees -projektiin, jonka ympärille yhdistys on perustettu. Startup Refugeesin kerrotaan olevan hanke ja verkosto, jonka puitteissa turvapaikanhakijoita ja pakolaisia tuetaan työllistymisessä ja yrittäjyydessä.

Projekti sai julkisuutta vuoden 2016 lopussa, kun Rantala esitteli tv-lähetyksessä käsintehtyä kaarnavenettä esimerkkinä Startup Refugeesin toiminnasta. Rantalan mukaan kaarnaveneiden myynnistä oli tarkoitus kehittyä bisnestä.
Sittemmin Rantala on televisiossa muun muassa myös imitoinut itsetyydytystä.

Rahaa palaa henkilöstökuluihin

Rantalan ja Milonoffin yhdistystoiminta pyörii enimmäkseen avustusten varassa. STEA:n ohella varoja ovat yhdistykselle aiemmin jakaneet ainakin valtioneuvoston kanslian asettama Suomi 100 -hanke sekä ME-säätiö.
Suomen Uutisten aiemman selvityksen perusteella Phoenix ry:lle kanavoidut varat hupenevat suurelta osin yhdistyksen henkilöstökuluihin eli työntekijöiden palkkoihin ja palkkojen sivukuluihin.

Rahaa on käytetty pienempiä summia myös esimerkiksi tietokoneisiin, taksi- ja puhelinkuluihin, matkakuluihin sekä viranomaismaksuihin. Tiedossa ei ole, kuinka moni turvapaikanhakija on todellisuudessa työllistynyt yhdistyksen avulla.

SUOMEN UUTISET