Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee hallituksen linjauksista Veikkauksen edunsaajajärjestöjen rahoittamisen ja peliriippuvaisten auttamisen suhteen.

Korona on kurittanut paitsi yksilöiden ja yritysten, myös Veikkauksen taloutta. Rahapeliautomaatit olivat pitkään poissa käytöstä varotoimenpiteinä. Veikkauksen tuotolle tämä tarkoitti isoa lovea, joka vaikuttaa myös edunsaajajärjestöjen veikkaustuotoista saamaan rahoitukseen.

Hallitus olikin valmis paikkaamaan tuota lovea veronmaksajien rahoista. ”Jos me suomalaiset emme häviä Veikkaukselle tarpeeksi, Suomen hallitus hoitaa edunsaajille erotuksen. Suomalainen maksaa aina”, todettiin Ylen MOT:n Veikkaus III – Edunsaaja voittaa aina -reportaasissa 26.10.2020.

– Veikkauksen edunsaajajärjestöissä on muun muassa sosiaali- ja terveysalan toimijoita, urheilujärjestöjä ja muita yhdistyksiä, jotka tekevät arvokasta työtä kolmannella sektorilla. On kuitenkin kestämätöntä, että niiden rahoitus on riippuvainen Veikkauspelien tuotoista, ja kun tämän rahoituksen tulevaisuus on epävarma, siirrytään veronmaksajan kukkarolle, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen.

– Kuten Ylen MOT:n haastattelema kokemusasiantuntija Jenna Mäkelä toteaa, ajatus siitä, että on erillinen ”hillopurkki” (veikkaustuotot) ja erikseen veronmaksajien rahat, kielii syvemmästä ongelmasta järjestelmässä. Peliriippuvuuden haitat tulevat lopulta yhteiskunnan maksettaviksi.

Harvalla on varaa hävitä 2 000 euroa kuukaudessa

Koronan vaikutuksesta Veikkauksen verkkopelien tappiorajaa laskettiin 500 euroon kuukaudessa mutta se palautettiin lokakuun alussa takaisin 2 000 euroon.

– On perin kummalista, että raja palautettiin näin nopeasti, kun muiden koronatoimenpiteiden osalta on oltu kärsivällisempiä. Kansalaisen lompakossa 500 tai 2 000 euroa kuukaudessa on merkittävä rahasumma, ja vaaditaan kovin suuria nettotuloja, jotta olisi varaa mahdollisesti tuhlata kyseisiä summia kuukaudessa. Kuitenkin 2 000 euroa Veikkauksen peleihin häviävät tuottavat Veikkaukselle 8 miljoonaa kuukaudessa.

Edunsaajajärjestöt rahoitetaan peliriippuvaisten kukkaroista

Ministeri Tytti Tuppurainen on todennut veikkaamisen olevan koko kansan harrastus. Yksilöllä on vapaus pelata niin halutessaan. Ongelma on kuitenkin se, että pelaamiseen kannustetaan ja ollaan tyytyväisiä, kun edunsaajajärjestöt saavat lisää tuottoja.

– Todellisuudessa rahoitus tapahtuu kansalaisten, peliriippuvaisten, pienituloisten, eläkeläisten kukkaroista. Ja kun rahoitus uhkaa loppua, nyhdetään rahat veronmaksajilta. Se, että edunsaajajärjestöt tekevät arvokasta työtä, ei tarkoita, että niiden rahoittamisessa ei olisi ongelmia, Wihonen tiivistää.

Kysymyksessään Wihonen kysyy hallitukselta, miten se aikoo puuttua Veikkauksen ja edunsaajajärjestöjen rahoitustoimintaan, jotta siitä saadaan entistä läpinäkyvämpää ja rahoitusta ei tehdä peliriippuvaisten kustannuksella. Miten hallitus aikoo auttaa peliriippuvaisia selviämään ongelmistaan?

Wihonen haluaa tietää myös, miksi tappiorajaa nostettiin takaisin 2 000 euroon, ja aikooko hallitus tarkastella uudestaan pelaamisen tappiorajaa ja muuttaa sitä alemmaksi. Edelleen hän kysyy, miten hallitus aikoo muuttaa toimintaansa ja suhtautumistaan kansalaisia kohtaan, jottei kansalaisten tarvitse kokea olevansa vain valtion raha-automaatteja.

Suomen Uutiset