

LEHTIKUVA
Wihonen: Miksi peliriippuvaisilla rahastusta jatketaan?
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee hallituksen linjauksista Veikkauksen edunsaajajärjestöjen rahoittamisen ja peliriippuvaisten auttamisen suhteen.
Korona on kurittanut paitsi yksilöiden ja yritysten, myös Veikkauksen taloutta. Rahapeliautomaatit olivat pitkään poissa käytöstä varotoimenpiteinä. Veikkauksen tuotolle tämä tarkoitti isoa lovea, joka vaikuttaa myös edunsaajajärjestöjen veikkaustuotoista saamaan rahoitukseen.
Hallitus olikin valmis paikkaamaan tuota lovea veronmaksajien rahoista. ”Jos me suomalaiset emme häviä Veikkaukselle tarpeeksi, Suomen hallitus hoitaa edunsaajille erotuksen. Suomalainen maksaa aina”, todettiin Ylen MOT:n Veikkaus III – Edunsaaja voittaa aina -reportaasissa 26.10.2020.
– Veikkauksen edunsaajajärjestöissä on muun muassa sosiaali- ja terveysalan toimijoita, urheilujärjestöjä ja muita yhdistyksiä, jotka tekevät arvokasta työtä kolmannella sektorilla. On kuitenkin kestämätöntä, että niiden rahoitus on riippuvainen Veikkauspelien tuotoista, ja kun tämän rahoituksen tulevaisuus on epävarma, siirrytään veronmaksajan kukkarolle, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen.
– Kuten Ylen MOT:n haastattelema kokemusasiantuntija Jenna Mäkelä toteaa, ajatus siitä, että on erillinen ”hillopurkki” (veikkaustuotot) ja erikseen veronmaksajien rahat, kielii syvemmästä ongelmasta järjestelmässä. Peliriippuvuuden haitat tulevat lopulta yhteiskunnan maksettaviksi.
Harvalla on varaa hävitä 2 000 euroa kuukaudessa
Koronan vaikutuksesta Veikkauksen verkkopelien tappiorajaa laskettiin 500 euroon kuukaudessa mutta se palautettiin lokakuun alussa takaisin 2 000 euroon.
– On perin kummalista, että raja palautettiin näin nopeasti, kun muiden koronatoimenpiteiden osalta on oltu kärsivällisempiä. Kansalaisen lompakossa 500 tai 2 000 euroa kuukaudessa on merkittävä rahasumma, ja vaaditaan kovin suuria nettotuloja, jotta olisi varaa mahdollisesti tuhlata kyseisiä summia kuukaudessa. Kuitenkin 2 000 euroa Veikkauksen peleihin häviävät tuottavat Veikkaukselle 8 miljoonaa kuukaudessa.
Edunsaajajärjestöt rahoitetaan peliriippuvaisten kukkaroista
Ministeri Tytti Tuppurainen on todennut veikkaamisen olevan koko kansan harrastus. Yksilöllä on vapaus pelata niin halutessaan. Ongelma on kuitenkin se, että pelaamiseen kannustetaan ja ollaan tyytyväisiä, kun edunsaajajärjestöt saavat lisää tuottoja.
– Todellisuudessa rahoitus tapahtuu kansalaisten, peliriippuvaisten, pienituloisten, eläkeläisten kukkaroista. Ja kun rahoitus uhkaa loppua, nyhdetään rahat veronmaksajilta. Se, että edunsaajajärjestöt tekevät arvokasta työtä, ei tarkoita, että niiden rahoittamisessa ei olisi ongelmia, Wihonen tiivistää.
Kysymyksessään Wihonen kysyy hallitukselta, miten se aikoo puuttua Veikkauksen ja edunsaajajärjestöjen rahoitustoimintaan, jotta siitä saadaan entistä läpinäkyvämpää ja rahoitusta ei tehdä peliriippuvaisten kustannuksella. Miten hallitus aikoo auttaa peliriippuvaisia selviämään ongelmistaan?
Wihonen haluaa tietää myös, miksi tappiorajaa nostettiin takaisin 2 000 euroon, ja aikooko hallitus tarkastella uudestaan pelaamisen tappiorajaa ja muuttaa sitä alemmaksi. Edelleen hän kysyy, miten hallitus aikoo muuttaa toimintaansa ja suhtautumistaan kansalaisia kohtaan, jottei kansalaisten tarvitse kokea olevansa vain valtion raha-automaatteja.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Seksuaalijärjestöille muhkea avustuspotti veikkausvoittovaroista: Setalle vajaa miljoona, Sexpolle melkein 400 000 euroa

Helppoa rahaa: Maahanmuutto- ja monikulttuuriyhdistyksille jaettiin veikkausvoittovaroista 5,5 miljoonaa euroa

STEA-avustuksia nauttiville järjestöille iski ahdistus – ministeri Saarikko riensi apuun: Järjestöjen kassavajetta paikataan vaikka velkarahalla

STEA-avustuksia vastaanottava järjestö opastaa Facebookissa nuoria huumeiden käyttöön: ”Hyvä mielentila ja rauhallinen ympäristö edesauttaa sitä, että sä et lähde pahalle tripille”

Kaarnavenemiehille taas jättipotti – hautomotoimintaan lapioitu jo yli miljoona euroa STEA-avustuksia

Veikkaukselta mojovat kokouspalkkiot kuitannut Gustafsson yritti vesittää Tynkkysen lakialoitteen etenemisen kirjeellä kansanedustajille – ”Tässä on pukki kaalimaan vartijana”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää