Eduskunnassa todistettiin viime viikolla poikkeuksellista tempausta, kun kansanedustaja Jukka Gustafssonin (sd.) avustaja lähetti kansanedustajalistalle sähköpostin, jossa perusteltiin, miksi perussuomalaisten Sebastian Tynkkysen lakialoite pelikoneiden kieltämiseksi ruokakaupoissa olisi turha.

Vakiintuneen käytännön mukaisesti kansanedustajat lähettävät toisilleen omalla sähköpostilistallaan lakialoitteita, minkä tarkoitus on kerätä halukkailta kollegoilta allekirjoituksia vireille tulleeseen aloitteeseen. Toisten aloitteita ei sabotoida allekirjoitusten keräämisessä, vaan edustajat voivat pitää täysistuntosalissa puheita aloitteiden puolesta ja vastaan niiden tultua täysistuntosalin käsittelyyn.

– Tiistaina klo 15:30 sain puhelun numerosta, joka ei ollut tallentamissani kontakteissani. Varattuna ollessani pyysin viestillä soittajaa esittelemään itsensä ja kerroin palaavani asiaan. Soittaja oli saanut avustajani kiinni ja esitellyt itsensä Jukka G:nä ja puhelu oli ollut epämääräinen. Kyseessä oli siis Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja Jukka Gustafsson ja hän oli kysellyt, aionko vielä kerätä nimiä lakialoitteeseeni ja puhui sen menestymismahdollisuuksista. Avustajani kertoi, että aion kerätä nimiä, Sebastian Tynkkynen kertoo.

Teksti tuli Veikkaukselta

Sen jälkeen Gustafssonin avustaja lähetti kansanedustajalistalle sähköpostin, jossa perusteltiin, miksi Tynkkysen aloite olisi turha.

– Sama teksti löytyi sähköpostista myös docx-liitetiedostona, jonka metatiedot paljastivat, että vaikka kirje oli Gustafssonin nimellä, tiedoston oli tehnyt Tomi Auremaa, joka on Veikkauksen viestintäpäällikkö.

– Pidän ennenkuulumattomana, että Veikkaus tulee eduskunnan palvelimille vaikuttamaan lakialoitteen pysähtymiseen kansanedustajan piilonimellä. Veikkaus on saanut Gustafssonille vuosien varrella maksamillaan yli 20 000 euron palkkioilla hänestä kirjaimellisesti soluttautujan, joka sisältä päin yrittää kaataa yritykset auttaa peliriippuvaisia, sillä he ovat Veikkaukselle tuottavinta bisnestä.

Outo temppu hallintoneuvoston puheenjohtajalta

THL:n raportti vuodelta 2019 osoittaa, että 2,5 prosentin osuus pelaajista vastasi puolesta rahapelaamisen kokonaiskulutuksesta. Veikkauksen oman selvityksen mukaan Suomessa oli vuonna 2019 yhteensä 117 000 peliongelmaista kansalaista.

– Veikkauksen monopolia perustellaan pelihaittojen ehkäisyllä ja tätä varten sillä on myös hallintoneuvosto vahtimassa velvoitteen toteuttamista. Kun pelihaittoihin yritetään puuttua eduskunnassa, hallintoneuvoston puheenjohtaja yrittääkin estää aloitteen etenemisen. Tässä on pukki kaalimaan vartijana, Tynkkynen sanoo.

SUOMEN UUTISET