Veikkaus vakuuttelee edelleen vastuullisuuttaan, mutta onko sanoilla katetta? Taloustoimittaja Ilmari Tarkkonen kirjoittaa Lidl-ruokakauppaketjun raikkaasta päätöksestä poistaa monopoliyhtiön pelikoneet tiloistaan.

Suomen Lidl tiedotti 15.4. poistavansa pelikoneet myymälöistään. Tiedote uutisoitiin laajasti Suomen mediakentässä. Intensiivisintä asian käsittely oli kuitenkin sosiaalisessa mediassa ja perinteisen median uutisten yhteydessä esitetyissä kansalaisten kommenteissa. Harvoin mikään yksityisen yhtiön yhteiskuntavastuullinen teko saa näin laajaa positiivista huomiota suomalaisilta.

Mediakenttä tyytyi lähinnä tiedottamaan asiassa. Helsingin Sanomissa asiaa kuitenkin analysoitiin otsikolla ”Lidlin ilmoitus luopua peliautomaateista oli myös taitava mainostemppu, ja se jätti kaupan jättiläiset vaikeaan tilanteeseen”. Lehden esittämä Lidlin toimintaan kriittisesti suhtautuva näkökulma sai lukijoilta täystyrmäyksen heti ensimmäisestä kommentista lukien – Lidl ei ole avustusjärjestö. Tietenkään ainoa ajuri ei ole huoli uhkapelaamisesta. Mielestäni on ihailtavaa, jos joku osaa yhdistää vastuullisuuden ja mainoskikan.

S-ryhmä twiittasi:

”Pidämme tärkeänä, että muutosta viedään yhdessä eteenpäin eri näkökulmat huomioiden. Kotimaisena kaupparyhmänä emme halua heikentää äkillisillä päätöksillä mm. kolmannen sektorin, kuten erilaisten järjestöjen arvokasta työtä, jolle on etenkin korona-aikana huutava tarve.”

Myös S-ryhmä saa twitterissä kansalaisilta tyrmäävän vastaanoton: ”Ettekö näe ongelmaa siinä, että järjestöjä rahoitetaan peliongelmaisten rahalla?”

”Prisma ja S-market Euroopan vastuullisimmat ruokakaupat!” Näin esitettiin 17.4.2021 sanomalehti Karjalaisen etusivulla kokosivun mainoksessa. Tämän mainoksen eräs lukija tyrmäsi toteamalla, että kun ei uskalleta tehdä tekoja, niin tehdään mainoksia.

Kauppaketju Halpahallin myymälöissä ei ole pelikoneita. Ketjun toimitusjohtaja Janne Ylinen kommentoi Twitterissä:

”Kyllä palaute koneiden puuttumisesta on todella olematonta. En nyt muista koska viimeksi asia olisi ollut esillä asiakaskokemusryhmässämme, joka koostuu kentän väestä. Keskustelimme myynnin johdon kanssa eilen aiheesta ja näkemys on juuri tämä. Ei meidän asiakkaat kaipaa niitä.”

Sosiaalisen median kansalaiskeskustelussa vaaditaan myös Veikkauksen voittovarojen tilittämistä suoraan valtion budjettiin, josta rahaa voitaisiin jakaa kolmannen sektorin järjestöille. Veikkauksen koneita vaaditaan myös sijoitettavaksi ainoastaan erillisiin pelaamoihin. Niissä voisi edelleen pelata, mutta koneet eivät olisi houkuttimena välttämättömiä arkiasioita hoitaessa.

Twitteristä löytyy myös perussuomalainen Jussi Halla-Ahon twiittaus: ”Rahapelitoimintaa ei tee yhtään moraalisemmaksi sekään, että voittovaroja jaetaan (myös) hyviin tarkoituksiin. Markettien peliautomaatit ovat ihmisten elämänhallintaongelmilla rahastamista, eikä mikään hurskastelu ”vastuullisesta pelaamisesta” tätä muuksi muuta.”

Moraaliposeeraavalle vasemmalle kallellaan olevalle hallitukselle on noloa, että ulkomainen suuryhtiö tulee ja näyttää esimerkkiä siitä miten eettistä vastuuta tulee kantaa.

ILMARI TARKKONEN