Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry ei hakenut tälle vuodelle ollenkaan STEA-avustusta. Hakeminen tuntuu turhalta, koska sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskus (STEA) on jättänyt avustuksen kokonaan myöntämättä jo kahtena vuotena peräkkäin.

– Sieltä (STEA:sta) tuli aikaisemmin kieltävät päätökset, niin emme ole sitten enää hakeneet rahaa, koska tuskinpa sitä tulisi. Eräs kommentti oli, että yhdistyksellä on jo liikaa rahaa, toiminnanjohtaja Sini Hursti kertoo Suomen Uutisille.

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö on Suomen tunnetuin ruoka-avun jakaja, joka tarjoaa myös vaateapua. Yhdistys kantaa Suomen tunnetuimman vähäosaisten auttajan Veikko Hurstin nimeä. Sini Hursti päätyi viime vuonna järjestön vetäjäksi edeltäjänsä, isänsä Heikki Hurstin pyynnöstä.

– Vaikka kyllä isä on edelleen mukana, ja teemme töitä yhdessä, kertoo Sini Hursti, joka on itse kouluttautunut parturi-kampaajaksi.

Rahaa olisi tarvittu logistiikkatilojen korjaukseen

Viime vuonna Hurstin yhdistys haki STEA:lta 380 000 euron avustusta, joka olisi käytetty logistiikka- ja toimintakeskuksen hankinta- ja korjausmenoihin sekä kahden auton hankintaan. Järjestö tarvitsee autoja ruoka- ja tarvikelahjoitusten kuljettamiseen. Toissa vuonna hakemus koski logistiikka- ja toimintakeskuksen hankinta- ja korjausmenoja. Kummallakaan kerralla avustusta ei myönnetty.

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön toiminta on enimmäkseen keskittynyt pääkaupunkiseudulle. Vähävaraisten onneksi yhdistyksen toiminta jatkuu edelleen, koska on olemassa muitakin yhdistystä tukevia tahoja.

– Merkittävin tukija on Helsingin kaupunki, joka muun muassa auttaa nykyisten toimitilojemme vuokrakuluissa. Valtiolta emme saa mitään, Hursti sanoo.

Yksityiset lahjoittajat tukevat hyväntekeväisyystyötä

Hursti kertoo, että STEA:n kieltävät vastaukset avustushakemuksiin ovat osaksi liittyneet yhdistyksen toiminnan järjestelyihin.

– En tiedä, mikä siinä on, miksei rahaa ole saatu, kun monet muutkin ovat saaneet. Viime vuonna joku vastaus oli, ettei tämän tyyliseen työhön anneta rahaa, että toiminnan pitäisi olla erilaista. Kun haimme rahaa logistiikkatiloihin ja myöhemmin yhdistyksen varsinaiseen toimintaan, niin vastaus oli, ettei haku sovellu. En tiedä sitten, mitä kriteerejä on sovellettu.

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö sai myöhemmin hankittua tarvitsemansa autot ilman STEA:n tukea.

– Hommasimme ne itse, kun onneksi tukea meille tulee vielä muualtakin. Eräät yksityiset lahjoittavat rahaa, osa jopa ihan säännöllisestikin, ja olemme saaneet myös testamenttilahjoituksia. Pyrimme jatkossa tarjoamaan mahdollisuuden myös ryhtyä kuukausilahjoittajaksi.

Monikulttuuriyhdistykselle sen sijaan satoja tuhansia

STEA jakaa vuosittain kymmeniä miljoonia euroja järjestöille, joista monen toimintaa ja tuloksia on melko hankalaa arvioida. Suomessa toimii muun muassa useita somali- ja monikulttuurijärjestöjä, joiden toiminta on täysin sidoksissa avustusvaroihin.

Esimerkiksi Suomen somalialaisten liitolle STEA myönsi tälle vuodelle 175 500 euroa kahteen avustuskohteeseen. Lieksan Somaliperheyhdistys ry sai 138 987 euron avustukset.

Lieksassa toimiva monikulttuuriyhdistys Kipinä on vuosina 2017-2020 saanut STEA-rahaa jo 440 000 euroa, jota käytetään muun muassa maahanmuuttajataustaisten osallisuuden lisäämiseen. Tälle vuodelle Kipinä sai 121 000 euroa.

STEA:n avustusvalmistelijat ensin käsittelevät kaikki avustushakemukset läpi keskinäisen työnjakonsa mukaisesti. Jokainen avustusvalmistelija tekee oman esityksensä avustettavista kohteista, minkä jälkeen avustusehdotus luovutetaan sosiaali- ja terveysministeriölle. Varsinaisen päätöksen tämän vuoden avustuksista teki sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

SUOMEN UUTISET