Helsingin kaupunginvaltuustossa käsiteltiin keskiviikkoyönä Pia Kopran aloitetta Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:n ruoka-avun turvaamiseksi. Aloite sai valtuustolta täystyrmäyksen äänin 10-61. Kyse oli 50 000 eurosta.

– En voi kuin ihmetellä, miksi kaupunki ei halua auttaa Hurstia auttamaan muita, Kopra moitti.

– Kysymys on päättäjien sydämen asenteesta. Päätös evätä 50 000 euroa yhdistykseltä on käsittämätön. Se miten nyt toimittiin, antaa mielestäni suuntaa sille, miten Helsinki tulee kohtelemaan näitä kaikkein vähäosaisimpia tulevaisuudessa ja se kohtelu on häikäilemätöntä.

Kopra kuvaa asian taustaa ja äänestystilannetta tiedotteessaan:

”Heikki Hursti tarvitsee edelleen rahallista tukea toimintaansa. Hurstin leipäjonojen asiakasmäärät ovat kymmenkertaistuneet kymmenessä vuodessa. Jonoissa on kerrallaan n. 3000 henkilöä. Hurstin valinta jakaa Helsingin Kalliossa ruokaa vähävaraisille kaksi kertaa viikossa. Toiminta on ollut käynnissä jo 50 vuotta ja se perustuu vapaaehtoisiin lahjoituksiin, joita tulee vaihtelevasti.

Helsingin kaupunki laski muutama vuosi sitten Helsinginkadulla sijaitsevan toimipisteen vuokraan ja ylläpitoon myöntämänsä vuosiavustuksen 150 000 eurosta 100 000 euroon. Aukkoa on jouduttu paikkaamaan rahalla, joka on tarkoitettu ruoan ja tarpeiden hankkimiseen vähäosaisille.

Tilalle ehdotettiin uusia yhteistyö- ja järjestämisvaihtoehtoja. Eri poliitikot ovat esittäneet esim. ”yhteinen pöytä”- mallia, jossa ihmiset voisivat ruokailla yhdessä. Miksei Hurstin asiakkailta ole kysytty mitä he haluavat?

Hurstin vapaaehtoistyöntekijät hakevat 30 kaupasta hävikkiruokaa ja yhdistyksellä on kalusto ja ihmiset siihen,

Asiakkaat ovat itse kertoneet, että saavat Hurstin kerta-avusta kolme ateriaa ja jos käyvät kahdesti viikossa niin yhteensä n. kuusi ateriaa viikossa. He eivät itse halua yhteisiin pöytiin. Sitä paitsi Hurstilla on ollut jo vuosia yhteinen pöytä jouluisin ja itsenäisyyspäivinä. Hänellä on ollut olemassa kustannustehokas toimintamalli jo vuosia.

Ihmiset jotka eivät koskaan ole olleet ruokajonoissa, tulevat kertomaan asianosaisille mikä on oikea menetelmä.”

SUOMEN UUTISET