Helsingin kaupunginvaltuutettu Pilvi Torsti (sd.) on jättämässä valtuustoaloitteen, jossa esitetään, että Helsinkiin tarvitaan omia terveyskeskuksen yksiköitä eri kieliryhmille. Torstin valtuustoaloitteessa ehdotetaan omia palveluita tarjottavaksi venäjäksi, arabiaksi ja somalin kielellä.

Pilvi Torsti perustelee aloitettaan kielellisillä oikeuksilla ja vertaa tilannetta ruotsinkielisiin, jotka pääsevät terveyspalveluissa asioimaan omalla äidinkielellään.

Mitä tarjotaan seuraavaksi?

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Aleksi Niskanen (ps.) on tyrmistynyt Torstin valtuustoaloitteesta.

– Torsti on entinen kansanedustaja ja toimii nykyisin liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan valtiosihteerinä. Eli kyseessä ei ole minkään rividemarin ehdotus, vaan puolueessa paljon vaikutusvaltaa käyttävän henkilön ajama valtuustoaloite. Näin ollen ei ole mitään syytä epäillä, etteikö puolueessa olisi laajemminkin – ja koko valtakunnan tasolla – kannatusta Torstin aloitteelle omien terveysasemien perustamisesta eri kieliryhmille.

– Tässä saattaa hyvinkin olla alku sille, että palveluita toisensa jälkeen ryhdytään tarjoamaan maahanmuuttajan omalla äidinkielellä – verovaroin kustannettuna. Kansainvälisesti tilanne näyttäytyy outona, ja on vaikea löytää maata, jossa oman kotimaan virallista kieltä väheksytään oman maan kansalaisten toimesta niin paljon kuin Suomessa, Niskanen toteaa.

Ristiriidassa kieliopintojen kanssa

Niskasen mielestä aloite asettuu mielenkiintoiseen valoon kotouttamispalveluiden suhteen. Yksi keskeisiä kotouttamiskustannuksista on verovaroista kustannettavat suomen kielen opinnot.

– Torstin aloite on täysin ristiriidassa suomen kielen oppimisen kanssa. Mikäli hänen aloitteensa hyväksytään Helsingissä, sen jälkeen on tarkoituksenmukaista säätää yhteisiä verorahojamme ja lopettaa verorahoilla tarjottavat suomen kielen opinnot.

– Sitä ei voi missään nimessä hyväksyä, että samaan aikaan laajennetaan julkisten palveluiden kielivalikoimaa ja samalla tarjotaan myös verovaroin kustannettuja Suomen kielen kursseja, Niskanen linjaa.

Kuntatalous jo valmiiksi kriisissä

Torstin aloite vaatii Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunnon kaupunginhallitukselle.

– Itse ilmoitan jo tässä vaiheessa, että tulen esittämään lautakunnassa valtuustoaloitteen hylkäämistä. On uskomatonta politiikkaa ehdottaa tällaista, kun kuntatalous on ympäri Suomea kriisissä. Mikäli aloite menee läpi, tulemme näkemään uusia aloitteita, jossa vihervasemmisto vaatii eri puolille Suomea julkisten palveluiden kielivalikoiman laajentamista.

– Meillä tulee ihan oikeasti olemaan suuria vaikeuksia säilyttää edes jonkinnäköiset julkiset palvelut tulevaisuuden Suomessa. Karsintaa siis joudutaan tekemään, halusimme sitä tai emme. Jokainen voi miettiä, että kuinka uskottavasti sdp voi ajaa kuntatalouden vahvistamista, kun sen vaikutusvaltaiset poliitikot ajavat tällaista politiikkaa, Niskanen toteaa.

SUOMEN UUTISET