
Helsinki maksaa laittomasti maassa oleville henkilöille käteistä rahaa ja matkalippuja
Kelan lakimies Antti Klemola selvensi Suomen Uutisille tammikuussa 2018, että laittomasti maassa oleva henkilö voi saada pieniä määriä toimeentulotukea välttämättömään elämiseen. Suomen Uutiset sai vinkin, että Helsingin kaupunki maksaisi laittomille maassa oleville henkilöille myös käteistä rahaa sekä HSL:n matkalippuja.
– Käytännössä kyse on ruoka- ja lääketarpeisiin tarkoitetusta avustuksesta, jota annetaan maksusitoumuksella muutamaksi päiväksi kerrallaan, Klemola sanoi toimeentulotuesta.
Helsingissä tuen maksaa kaupunki, ei Kela
Kela ei tällä hetkellä maksa laittomien maassa olijoiden tukea Helsingissä.
Kaikki Helsingissä maksetut toimeentulotuet laittomasti maassa oleskeleville maksetaan suoraan Helsingin kaupungin sosiaalivirastosta.
Helsingin kaupungilla on vain yksi maahanmuuttoyksikkö, josta toimeentuloa maksetaan laittomasti maassa oleskelevalle.
Helsinki antaa myös käteistä
Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Maarit Sulavuori vastasi Suomen Uutisille laittomasti maassa olevien toimeentulotukeen liittyviin kysymyksiin.
Annetaanko laittomasti maassa oleville henkilöille HSL:n matkalippuja? Jos annetaan, niin millä perusteella?
Tarvittaessa asioiden hoitamista varten.
Annetaanko laittomasti maassa oleville henkilöille rahaa? Aiemmin on kerrottu, että maksusitoumus voidaan antaa esimerkiksi ruokaa varten.
Toimeentulotuen päätös tehdään pääsääntöisesti 16 vuorokauden ajalle ja siihen voidaan liittää lyhyemmäksi ajaksi voimassa olevia maksusitoumuksia. Tämä vastaa paremmin paperittomien henkilöiden palvelutarvetta, koska heillä on rajalliset mahdollisuudet esimerkiksi säilyttää tai valmistaa ruokaa. Osa tuesta voidaan myöntää myös käteisenä maksuosoituksena nostettavaksi yleisökassasta (esimerkiksi puhelinkuluihin). Pääsääntöisesti annetaan maksusitoumus lääkkeisiin ja ruokaan.
Maksetaanko laittomasti maassa oleville majoituskuluja? Jos, niin miten?
Hätämajoitusta järjestää kolmas sektori kaupungin avustuksella. Lapsiperheen kyseessä ollessa voidaan järjestää kriisimajoitusta.
Alkuvuoden toimeentulotuen menot laittomasti maassa olevien henkilöiden osalta?
Meillä ei ole suoraan saatavissa, koska tätä ei tilastoida kuukausitasolla.
Paperiton henkilö voi saada toimeentulotukea kuukauden aikana keskimäärin noin 255 euroa. Jos paperittomia toimeentulotukiasiakkaita on 120 henkilöä kuukausittain, ovat kustannukset n. 30 600 € / kk eli viiden kuukauden aikana kustannukset olisivat noin 153 000 euroa vuodessa.
Toteutuuko yhdenvertaisuus esimerkiksi vähävaraisten eläkeläisten tai muiden toimeentulotuen asiakkaiden osalta HSL:n lippujen myöntämisessä? Heillä on usein myös paljon asiointia, johiin tarvittaisiin matkalippuja. Myönnetäänkö heille myös lippuja asiointia varten?
Kaupungin sisäinen HSL:n lippu sisältyy pääsääntöisesti toimeentulotuen perusosaan eikä siihen erikseen myönnetä tukea muuta kuin silloin kun henkilö on töissä tai koulussa, jolloin kuukausikustannukset huomioidaan. Muillekin toimeentulotuen saajille voidaan myöntää täydentävänä toimeentulotukena HSL:n lippu silloin kun heillä on useita säännöllisiä menoja kuukaudessa tai jonakin aikajaksona: tällaisia asioita ovat esim. erilaiset hoitokäynnit tai jonkin asian hoitamiseen liittyvät matkat.
Mikäli paperittomille myönnettäisiin perustoimeentulotuen perusosa /kk, heille ei myönnettäisi HSL:n lippua. Mutta nyt heille myönnetään tukea ruokaan ja lääkkeisin eikä niistä pysty hankkimaan enää HSL:n lippua.
Miten vähävarainen helsinkiläinen voi hake toimeentulotuen osana HSL:n lippuja?
Sitä voi hakea täydentävänä toimeentulotukena.
Heli-Maria Wiik
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ylellä keskustellaan tänään vihreiden valtuustoaloitteesta: Pitäisikö Helsingin perustaa narkomaaneille oma tila, jossa voi piikittää huumeita? Perussuomalaisten mielestä ei pidä

Demarivaltuutettu haluaa Helsinkiin omat terveysyksiköt eri kieliryhmille – perussuomalaisten sote-lautakunnan jäsen tyrmää
Viikon suosituimmat

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.