Kansanedustaja Minna Reijonen on tehnyt talousarvioaloitteen, jossa vaaditaan ensi vuoden talousarvioon kertaluonteista kahden miljoonan euron lisäystä ruoka-aputoimintaan koronakriisin vuoksi. Rahaa Suomen valtiolla on, kysymys on siitä, kenelle se kohdistetaan.

Valtio maksaa ensi vuonna kaksi miljoonaa euroa korvausta kunnille laittomasti maassa oleskelevien kiireellisen sosiaalihuollon kustannuksista eli majoitukseen, ruokaan ja lääkkeisiin. Suomen valtion ei tule lisätä vetovoimaa järjestämällä laittomasti maassa oleskeleville palveluita.

– Laittomasti maassa oleskelevien tulee poistua tai heidät tulee poistaa maasta. Jos laittomasti maassa olevat saavat majoitusta, ruokaa ja lääkkeitä, ei heillä ole samanlaista tarvetta poistua maasta, jossa he oleskelevat laittomasti, sanoo Minna Reijonen.

Sadat tuhannet suomalaiset avun tarpeessa

Ruoka-apua tarvitsee kuitenkin yhä suurempi joukko ihmisiä. Varsinkin nyt koronakriisin aikana avun tarve on lisääntynyt. Apua hakevat lapsiperheet, lomautetut, työttömät, yrittäjät ja opiskelijat. Tukien saanti on viivästynyt ja ruoka-apu voi olla ainoa paikka saada päivittäin ruokaa.

– Tarkkoja tilastoja ei ole olemassa, mutta on arvioitu, että ruoka-apua tarjoavia on yli tuhat ja apua saavia vuosittain 100 000 – 200 000 henkilöä, Reijonen sanoo.

Ruoka-aputoiminta on myös ekologinen teko

Ruoka-apua antavat järjestöt ja yhteisöt saavat pääosan elintarvikkeista hävikkiruokana ja niiden henkilöstöstä iso osa toimii vapaaehtoisena ilman palkkaa.

– Tukuista, kaupoista ja ravintoloista jää valtavia määriä ruokaa myymättä ja ruoka-apu voi toimittaa nämä tuotteet tarvitseville. Näin yritysten jätteen määrä pienenee, Reijonen uskoo.

Suomen Uutiset