Ihmisiä saapuu Jyväskylän katulähetyksen ruokapankkiin yksitellen noin 15 minuutin välein. Koronavirustilanteen vuoksi ruoka-apukasseja jaetaan toistaiseksi vain ajanvarauksella.

Yksi ruokakassin hakijoista on Erja. Hän ei halua esiintyä jutussa kasvoillaan tai sukunimellään.

– Tulin hakemaan yhden kassin yli 70-vuotiaalle isälleni, jonka terveyttä koronavirus uhkaa. Toisen kassin vien kotiini. Ruoka-avulle on tarvetta, koska olen yksinhuoltaja ja rahat ovat vähissä, Erja kertoo.

Erja sai ruokakassit Jyväskylän ruokapankin ovelta. Sammonkatu 5. osoitteessa sijaitsevan ruokapankin sisätiloihin ei asiakkaita päästetä epidemian vuoksi.
Ruokapankin sisällä Sergei Kabanen ja Samir Chatti pakkaavat muovipusseihin hernekeittoa, makaronia, perunoita ja useita muita peruselintarvikkeita. Tänään on myös Euroopan unionin ruokakassien jakopäivä.

Ruokapankin vastaava työntekijä Taina Koponen kertoo, että ruoka-avun tarve on kasvanut Suomessa jo ennen koronavirustilanteen aiheuttamia poikkeusoloja.

– Hätä ja asiakkaiden määrä kasvaa koko ajan. Enää ei voi ajatella, että ruokakassin hakijat ovat ainoastaan henkilöitä, jotka ovat juoneet kaikki rahat rahansa vaan yhteiskunnan koko kirjo näkyy täällä.

– Eläkeläiset, opiskelijat, lapsiperheet, työttömät ja myös työssäkäyvät ovat lisääntyvä kävijämäärä. Esimerkiksi palkkatulojen pienentyessä ja asumiskulujen kasvaessa rahat eivät riitä ruokaan. Monella vanhemmalla on huoli, että mitä lapset syövät, Koponen selvittää.

Häpeä pois

Ruoka-avun hakija saa ruokapankin toimistosta tai seurakunnan diakonilta ruokasetelin, joka tarvitaan kassin saamista varten. Ruoka-apu on tarkoitettu Jyväskyläläisille vähävaraisille ihmisille, joiden elämiseen jäävät rahat ovat vastaavalla tai alemmalla tasolla kuin toimeentulotukea saavalla. Tarkoituksena on auttaa kaikkein heikoimmassa tilanteessa olevia ihmisiä.

– Se ei ole hävettävä asia tulla tänne. Ketään ei jätetä yksin. Toivottavasti tässä yhteiskunnassa ymmärrettäisiin se, että huolehditaan kanssaihmisistä. Jokainen voi olla jossain elämänvaiheessa siinä tilanteessa, että tarvitsee toisten apua. Silloin ei ole häpeä sitä pyytää, Koponen korostaa.

Viime vuonna Jyväskylän ruokapankilla oli lähes 1 500 asiakasta. Ruokakasseja jaetaan useina viikonpäivinä.

– Poikkeustila kasvattaa ruoka-avun tarvetta entisestään, kun tulee lomautuksia. Eräs asiakas soitti, ettei jääkaapissa ole kuin valo ja linja-autolippuun ei ole varaa. Sovittiin, että käymme viemässä ruokakassin kotiin, Koponen kertoo.

Lahjoitusruokaa

Koponen kiittää Jyväskylän alueen kauppoja, leipomoita ja ravintoloita vähävaraisille jaettavaksi tarkoitettujen elintarvikkeiden lahjoittamisesta.

– Kaikki ruoka-avun elintarvikkeet tulevat lahjoituksina. Olemme täysin lahjoitusruokien varassa. On ihana asia, että meillä on mahdollisuus jakaa ruokaa myös poikkeustilanteessa, Koponen sanoo.

Jyväskylän katulähetyksen ruokapankin suurin ylijäämäruoan lahjoittaja on tällä hetkellä Lidl, mutta myös muut kaupparyhmät ja yritykset tekevät lahjoituksia. Ruokapankilla on käytössä kylmälaitteilla varustettu kuorma-auto, jonka kuljettaja Tuomo Liimatainen noutaa ruokalahjoituksia.

Koposen mukaan joskus lahjoituksia ei ole ollut jaettavaksi.

– Saamme kaupoista säännöllisesti elintarvikkeita, mutta ellei saadakaan lahjoitustarvikkeita, niin kassia ei voi jakaa. Onneksi ne päivät ovat äärimmäisen harvinaisia, Koponen sanoo.

Koponen kertoo, että kuntouttavassa työtoiminnassa olevat 17 työntekijää ovat kotona koronavirustilanteen vuoksi.

– Se on iso asia ruokapankille, koska pyöritämme toimintaa poikkeusoloissa enintään kymmenen henkilön voimin. Toimintaa pystytään jatkamaan niin pitkään, kun pysymme terveenä. Mennään tässä tilanteessa viikko kerrallaan, Koponen toteaa.

MIKA RINNE