Hallitus on, presidentin ja opposition kannustuksesta, viimein ryhtynyt tarpeellisiin toimiin koronaepidemian hillitsemiseksi. Rajoitustoimilla on kuitenkin taloudelliset vaikutuksensa, ja riskinä konkursseja, massatyöttömyyttä ja syvä lama juuri nyt, varoittavat perussuomalaisten kansanedustajat Lulu Ranne ja Sakari Puisto.

– Näiden seurausten torjuminen vaatisi merkittäviä ja kiireellisiä toimia. Hallitus on luvannut yrityksille maksulykkäyksiä, Finnveran takauksia sekä Business Finlandin ja ely-keskusten avustuksia. Nämä toimet ovat välttämättömiä, mutta yksin riittämättömiä, Lulu Ranne ja Sakari Puisto toteavat.

Myyntiä ei voi korvata velalla

Kaksikon mielestä hallituksen pitäisi nyt ymmärtää kaksi perusasiaa yritystaloudesta. Ensiksi menetettyä myyntiä ei voi korvata maksulykkäyksillä tai velalla. Pienillä katteilla toimivien pk-yritysten pakollisten maksujen lykkääminen siirtää ongelmat muutaman kuukauden päähän.

– Sama koskee velan ottamista kassakriisin välttämiseksi, jos tulovirta ei normaalistikaan riittäisi lisävelan hoitoon. Moni yrittäjä ei voi ottaa lisävelkaa tilanteessa, jossa kassavirta on pysähtynyt kuin seinään ja näkyvyys tulevaisuuden tilanteeseen on heikkoa.

– Toiseksi menetettyä myyntiä ei voi korvata avustuksella, jos avustus pitää käyttää muuhun kuin yrityksen perustoimintaan ja -tarpeisiin. Esimerkiksi Business Finlandin ja ely-keskusten uudet kehittämisavustukset kattavat 80 % yrityksen uusista kehittämismenoista – saadakseen 100 euroa pitää käyttää 125 euroa. Yhtään rästiä ei näillä avustuksilla makseta, perussuomalaisten kansanedustajat muistuttavat.

Yritysten velat kaatuvat pankeille

Markkinatalouteen kuuluu yrittäjäriski. Hallituksen koronatoimien viedessä asiakkaat ja myynnin, kyse ei kuitenkaan ole markkinavoimista, vaan poikkeustoimien aiheuttamasta tilanteesta. Siksi tarvitaan yhteiskunnan suoraa tukea juuri nyt vaikeaan väliaikaiseen tilanteeseen.

– Julkisuudessa lentää ehdotuksia eri yksittäisten kuluerien kuten sivukulujen tai vuokrien helpotuksista tai lykkäyksistä. Nämä ovat ansiokkaita ehdotuksia, mutta kuitenkin loppujen lopuksi näpertelyä, kun yritysten myynnistä on kadonnut valtaosa tai kaikki.

– Yritysten ja yrittäjien velat kaatuvat pankeille, jotka sitten kyllä pelastetaan suurella rahalla, kun yrittäjät ja talous ovat jo nurin. 1990-luvun laman tapaan valtava joukko yrittäjiä hylättäisiin yhteiskunnan ulkopuolelle. Tätä virhettä ei saa tehdä toista kertaa, Ranne ja Puisto painottavat.

Menetyksiä paikattava selvällä rahalla

Perussuomalaisten mielestä näin ei saa käydä hallituksen kokemattomuuden tai minkään ideologisuuden vuoksi. Tuki vain pitää saada kohdistettua mahdollisimman tehokkaasti normaaleille, toimintakykyisille yrityksille ja lomautusten uhan alla oleville työntekijöille.

– Pk-yrityksille tulee kompensoida hallituksen rajoitustoimien aikaista myynnin menetystä selvällä rahalla. Yritykset ja lomautettavat työntekijät ovat pitkälti samassa veneessä. Jos firmat lähtee alta, menee työpaikatkin ja lopulta merkittävä siivu julkisen talouden rahoituspohjasta.

– Lisäksi kaatuneet yrittäjät pitää saada takaisin riviin, muuten yhteiskunnan toipuminen on vaikeaa. Henkilökohtainen, loppuveloista vapauttava konkurssi on vihdoinkin toteutettava! Ilman näitä toimia on riski, että koronan torjumisen seurauksena on poikkeuksellisen vakava ja syvä lama, Ranne ja Puisto varoittavat.

SUOMEN UUTISET