Maan hallitus heitti johtajuuden sijaan kriisipallon THL:n syliin ja luki papereista heidän ohjeistuksiaan kansalle. Eli maata periaatteessa johti THL, jonka johtajat osoittautuivat asiantuntijuuden sijaan enemmänkin poliittisesti valituiksi virkamiehiksi eli hyväpalkkaisiksi yhteiskunnan eläteiksi, kirjoittaa kansanedustaja Ano Turtiainen tuoreessa blogissaan.

Ano Turtiainen kuvailee koronaepidemian vuoksi tehtäviä poikkeustoimia rajuiksi ja kertoo, että oli tuskaista seurata yhteiskunnan toimimattomuutta kriisin lähestyessä. Hän kuitenkin toteaa myös, että parempi myöhään kuin ei ollenkaan ja muistuttaa, että tauti tulee ottaa vakavasti.

– Onneksemme paineen alla toiminut THL käänsi kelkkansa, jonka ohjeistamana hallituskin alkoi kovempiin toimiin.

– Kansanedustajana olen saanut viestejä terveydenhuollon toimijoilta, joissa on muun muassa kerrottu koronapotilaiden keuhkokuvista. Koronan kanssa ei ole leikkimistä. Perusterveenkin koronaan vakavasti sairastuneen keuhkot näyttävät keuhkokuvien mukaan kuulemma todella pahalta. Tällaista kuultuaan on vaikea jaksaa kuunnella ulisijoita, jotka pitävät koronaa vastaan olevia toimia ylimitoitettuina, Turtiainen kirjoittaa.

Veroja alennettava Trumpin tapaan

Turtiaisen mielestä sen sijaan, että haukutaan koko ajan presidentti Donald Trumpia, on syytä katsoa, mitä Yhdysvalloissa on saatu aikaan.

– Trump sai USA:n talouden pyörimään isoilla veronalennuksilla. Suomessa verokeskustelu on surkeaa ja on ollut sitä jo kauan. Suuri enemmistö kansasta luulee, että hyvinvointi perustuu korkeisiin veroihin ja verojen korottamiseen.

– EK ja porvareinakin itseään pitävät puolueet ovat aina halunneet korottaa arvonlisäveroa ymmärtämättä, että kyse on työn verottamisesta ja ostovoiman heikentämisestä, Turtiainen jatkaa.

Kuunneltava muitakin kuin poliitikkoja

Turtiainen kuvailee tilannetta ja eduskunnassa käytävää keskustelua kuumaksi. Keskustelut käyvät kuumana erityisesti siitä, että miten pelastetaan mitäkin. Hän kuitenkin muistuttaa, että keskustelu on osin epärealistista eivätkä yritykset selviä koronasta valtion tukiaisilla ja maksuaikoja pidentämällä.

– Ketään ei tunnu kiinnostavan kuunnella Pauli Vahteraa, koska hän ei ole poliitikko. Hänen jos jonkun pitäisi nyt olla säätämässä lakeja. Hänellä on monia ajatuksia, joilla yrittäjien ja yritysten asemaa parannettaisiin. Pauli on jo vuosia esittänyt, että viivekorot ovat kohtuuttoman suuret, perintäkulut ja maksuajat liian lyhyet.

Vahtera on tunnettu taloushallinnon ja kirjanpidon asiantuntija.

Vastuu koronakonkursseista valtiolla

Suomi oli jo ennen koronaa ajettu niin huonoon tilaan, että vain iso romahdus voi meidät pelastaa, Turtiainen muistuttaa.

– Korona toi romahduksen etukenossa. Nyt pitää pystyä unohtamaan ennen koronaa eletty keinotekoinen hyvinvointi ja pystyä näkemään tämän tilanteen vaikeus ja löytää siihen parhaat ratkaisut. Konkursseja tulee ja rahan lappaamista tärkeämpää on antaa konkurssin tehneille yrittäjille elämä takaisin.

– Koronaepidemian vuoksi konkurssiin ajautuneiden yritysten lainojen henkilötakaukset pitää siirtää valtion vastuulle, eikä yrityslainojen vakuutena oleviin yksityishenkilöiden omaisuuksiin pidä kajota. Vastuu koronakonkurssin tehneiden yritysten lainoista konkurssin jälkeen pitää olla kokonaan valtiolla. Nämä toimenpiteet saattavat pelastaa enemmän ihmishenkiä, kuin mitä koronaan menehtyy, Turtiainen toteaa.

SUOMEN UUTISET