Perussuomalaisten kasanedustaja Riikka Purra sanoi eilen Ylen A-talkissa, että on ollut hämmentävää nähdä sosiaalisessa mediassa kuvia ja videoita ihmisten kokoontumisista ja väentungoksesta, joka ovat vastoin valtionjohdon ohjeita. – Kaikki eivät selvästikään ymmärrä tilanteen vakavuutta. Valitettavasti uskon, että siihen vaikuttaa myös se, että kun kriisi käynnistyi, niin viranomaisten viestintä oli hyssyttelevää.

Ylen A-talk-tv-ohjelmassa keskusteltiin eilen torstaina siitä, miten yhteiskunta pidetään käynnissä koronaviruksen koetellessa Suomea. A-talkin vieraina olivat kansanedustajat Petteri Orpo (kok.) perussuomalaisten Riikka Purra, Antti Kurvinen (kesk.) ja Antti Lindtman (sd.)

Hallitus esitti maanantaina useita toimenpiteitä ja linjauksia koronavirustilanteen hoitamiseksi ja väestön suojelemiseksi. Purran mukaan tilanne on hyvin vakava, ja samaan aikaan ilmassa on paljon epävarmuutta.

– Se epävarmuus on nyt monelle häiritsevä tunne. Me emme vielä tiedä viruksesta tai sen leviämisestä läheskään kaikkea. Toisaalta emme tiedä sitäkään, miten yhteiskuntamme tulee reagoimaan, ja onnistummeko me terveydenhuollon kapasiteetilla hoitamaan tilanteen niin, että epidemian huippu onnistutaan ylittämään. Epävarmuuden lisäksi tarjolla on keskenään paljon erilaista informaatiota, niin asiantuntijoilta kuin muiltakin toimijoilta.

Myös Lindtman totesi epävarmuuden.

– Näin järeitä keinoja ei ole otettu käyttöön turhan takia, Lindtman sanoi.

Ulkonaliikkumiskielto olisi radikaali toimi

Hallituksen suosituksista huolimatta uutisissa on juuri kerrottu kauppakeskus Hertsin avajaisten tungoksesta sekä juhlinnasta Lapin hiihtokeskusten ravintoloissa. Suomessa ei toistaiseksi ole voimassa ulkonaliikkumiskieltoa. Haasteena on siis tässä tilanteessa saada suomalaiset ymmärtämään, että maan johdon ohjeita olisi noudatettava.

Purra sanoi, että on ollut hämmentävää nähdä sosiaalisessa mediassa kuvia ja videoita ihmisten kokoontumisista vastoin valtionjohdon ohjeita.

– Yleensä suomalaisia pidetään tottelevaisina, eli täällä luotetaan asiantuntijatietoon ja noudatetaan viranomaisten suosituksia. Kuitenkin tällä hetkellä näyttää siltä, että kaikki eivät selvästikään ymmärrä tilanteen vakavuutta. Valitettavasti uskon, että siihen vaikuttaa se, että kun kriisi käynnistyi, niin viranomaisten viestintä oli hieman erilaista, eli hyssyttelevää.

– Meille, jotka jo aiemmin olimme sitä mieltä, että pitää ryhtyä voimakkaisiin toimiin, vähän naureskeltiin, että näin ei ole. Toivon, että tilanne nyt muuttuu ja että päättäjien voimakkaat ulostulot vaikuttavat siihen, ettei tarvitsisi mennä pidemmälle kuten ulkonaliikkumiskieltoon. Se olisi hyvin radikaali toimi, mutta ei sekään takaa lopputulosta, jos joku ihminen kuvittelee, että ulkonaliikkumiskielto ei koske häntä, Purra totesi.

Onko Suomen pandemiavalmius riittävällä tasolla?

Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut, että sairaanhoitopiirit eivät enää saisi kertoa julkisuuteen koronan takia tehohoitoon päätyneiden potilaiden määriä. Linjausta on perusteltu yksityisyyden suojalla ja sillä, että tiedot menevät suoraan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL).

Kurvinen totesi, että tehohoidossa olevia potilaita on melko vähän. Kurvinen sanoi pitävänsä tärkeänä sitä, että epidemian kulusta kerrottaisiin kuitenkin avoimemmin ihmisille, toisaalta kenenkään yksityisyyden suojaa murtamatta.

THL on antanut osin vähätteleviä lausuntoja koronaepidemiasta ja sairastumisen uhasta. Samoin kritiikkiä on tullut siitä, noudattaako THL Maailman terveysjärjestön (WHO) ohjeita.

Viranomaiset ovat vakuuttaneet, että Suomen pandemiavalmius on hyvällä tasolla. Purra sanoi, ettei ole varma, onko hän asiasta täysin samaa mieltä.

– Suomessa ei tällä hetkellä testata kaikkia, jotka epäilevät tartuntaa. Olen saanut paljon viestejä siitä, ettei testeihin välttämättä pääse. Myös erään kansanedustajakollegan lapsi kärsi äskettäin koronatyyppisistä oireista ja hänet lähetettiin kotiin ilman testiä.

– Toisaalta olemme kuulleet, että sairaaloissa joudutaan tarkasti miettimään millaisia apuvälineitä, kuten maskeja, käytetään missäkin vaiheissa. Olen myös kuullut, että joissain tilanteissa on jopa jouduttu pesemään kertakäyttöisiä välineitä. Tässäkin tulee esille avoimen viestinnän tarve. Ymmärrän, että viranomaisilla on tarve välttää paniikin luomista, mutta kyllä vakaassa demokraattisessa valtiossa kansalaiset kestävät kuulla tosiasioita.

Ihmisten laaja testaaminen olisi nyt tärkeää

Eduskuntapuolueet ovat olleet melko yksimielisiä toimenpiteistä, joita valmiuslailla saatetaan voimaan. Valmiuslailla rajoitetaan useita kansalaisten vapauksia ja yhteiskunnan toimintoja koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Valmiuslailla rajoituksia voidaan tehdä enemmänkin, mutta toistaiseksi kaikki keinot eivät ole käytössä.

Purra sanoi toivovansa, ettei ulkonaliikkumiskieltoon kuitenkaan tarvitse mennä.

– Monissa Euroopan maissa rajoituksia on otettu enemmänkin käyttöön kuin Suomessa ja ravintolat sekä baarit ovat kiinni. Valmiuslaki antaa mahdollisuuksia kovempiinkin toimiin, mutta toivottavasti niihin ei tarvitse mennä.

– Juuri tästä syystä olisi tärkeää, että ihmisiä testattaisiin, jotta saisimme ajantasaista ja oikeaa tietoa epidemian etenemisestä. Toivottavasti suomalaiset ymmärtäisivät jatkossa paremmin välttää kaikin tavoin sosiaalisia kontakteja ja pysyä kotona.

Kurvinen oli Purran linjoilla siinä, että koronatestauksia pitäisi ehdottomasti lisätä.

– Testaus on tärkeää siksi, että kriisissä pitää olla oikea tilannekuva, Kurvinen sanoi.

SUOMN UUTISET