Pienillä päätöksillä ja valinnoilla voi olla suuria vaikutuksia. Ei tarvita kuin pari vastuutonta valintaa aiheuttamaan miljoonien ihmisten työttömyys. Alle 1 600 asukkaan itävaltalainen pikkukylä toimi koronaviruksen tehokkaana levittäjänä, Politico uutisoi.

Itävallan Ischgl-kylä on tunnettu hiihtokeskuksestaan, jossa maailman musiikkitähdet esiintyvät laskettelukauden avajaisissa ja päättäjäisissä. Lisäksi pääsiäisenä keskuksessa järjestetään konsertti. Vetonauloina ovat toimineet muiden muassa Elton John, Bon Jovi ja Sting.

Tänä vuonna konsertit ja after-ski -juhlinta on vaihtunut painajaiseksi.

Lähes kaksi viikkoa leviämisaikaa

Islannin terveysviranomaiset havaitsivat viidellätoista koronaviruksen 1.3. Tartunnan saaneet olivat karkauspäivänä lentäneet Münchenistä Reykjavikiin. Neljätoista tartunnan saanutta saapuivat alun perin Ischglistä.

Islanti otti yhteyttä Itävaltaan ja kertoivat löydöstään. Itävalta istui käsiensä päällä. Lasketteluturistien nauttiman vilkkaan yöelämän tuomat tulot painoivat enemmän vaakakupissa. Turismi kattaa alueen talouden lähestulkoon täysin. Tirolin alueen viranomaisten mukaan tartunta tuskin tuli Ischglistä.

Kylän suositun after-ski-illanviettopaikan baarimikon todettiin 7.3. kantavan virusta. Tanssi, alkoholitarjoilu ja laulu jatkuivat. Kolmen päivän jälkeen viidentoista muun työntekijän todettiin kantavan koronavirusta. Itävalta sulki baarit, mutta hiihtohissit ja hotellit jatkoivat turistien palvelua.

Vasta 13.3. alue meni karanteeniin. Saksalaistoimittaja saapui Ischgliin viiden ystävänsä kanssa 5.3. Joka ainoalla todettiin virustartunta kolme päivää tämän jälkeen. Toimittaja oli syystäkin närkästynyt viranomaisten hyssyttelylle.

Lukuisat tartunnat Ruotsissa, Norjassa ja Saksassa on jäljitetty kyseiseen lasketteluparatiisiin.

Yksilöilläkin on vastuunsa

Itävaltalaisviranomaisten vastuuton, huoleton ja ahne toiminta on johtanut omalta osaltaan valtavaan myllerrykseen. Tuhannet ovat menehtyneet, valtioiden rajoja on umpeutunut ympäri maailmaa ja maailmantalous putoaa kuin kivi.

Maailman työjärjestö ILO arvioi, että pandemian vuoksi lähes 25 miljoonaa työpaikkaa on vaarassa. Finanssikriisin riehuessa 22 miljoonaa ihmistä menetti työpaikkansa.

Kaikkien tulee muistaa, että yksilöilläkin on vastuunsa. Epidemian leviäminen pandemiaksi oli vain ajan kysymys, jos oireilevatkin kieltäytyvät testauksesta ja sukkuloivat ihmismassojen seassa.

Suomessakaan poikkeustilaa ei julistettu kansalaisten härnäämisen vuoksi. Ylen erikoislähetyksissä luetaan kansalaisten kysymyksiä, joissa tiedustellaan voiko nyt järjestää syntymäpäiväjuhlat ja valvooko poliisi 10 hengen kokoontumisrajoitusta tai sakoitetaanko siitä. Kysymyksistä saa vaikutelman, että sakkorangaistus huolettaa enemmän kuin terveys.

Henri Alakylä