Kansanedustaja Sheikki Laakso (ps.) esittää nopeita toimenpiteitä synkkinä häämöttävien koronaviruksen sivuvaikutusten estämiseksi. Ratkaisut parantaisivat yrittäjien, taksi- ja ravintola-asiakkaiden sekä koronan riskiryhmien terveystilannetta.

Tulevien kuukausien taloudelliset näkymät ovat yleisestikin synkät, mutta erityisen tummia pilviä korona kerää pienyrittäjien ylle.

– Meidän on ryhdyttävä ripeisiin toimenpiteisiin yritysten tukemiseksi ennen kuin joudumme lukemaan lehdistä yrittäjien itsemurhaepidemiasta. Pelkään, että jollei yrityksiä nyt tueta, itsemurhat tulevat vaatimaan vielä koronaakin enemmän uhreja, Laakso sanoo.

– Myös työpaikkansa menettävät saattavat päätyä ahdistuksissaan näin lopulliseen ratkaisuun, kun talousahdinko vie koko omaisuuden, hän toteaa.

Tartuntariskiä takseissa ja ravintoloissa voidaan rajoittaa yksinkertaisin keinoin

Viruksen leviämiseen takseissa Laakso ehdottaa ratkaisuksi Kela-taksien asiakkaiden rajoittamista yhteen.

– Kela-kyydeissä taksissa kulkee monesti useampi asiakas samaan aikaan. Tämä on tartuntariski, jonka voimme helposti välttää. Kyytejä on yksinkertaisesti muutettava niin, ettei samassa taksissa ole yhtäaikaisesti useampaa asiakasta.

Jaetun taksikyydin ohella otollisia tartuntapaikkoja ovat baarit ja yökerhot.

– Ravintolat, jotka eivät tarjoile ruokaa, on määrättävä suljettavaksi epidemian ajaksi. Tämä on ikävää ravintoloitsijoille, mutta onneksi monilla heistä on tällaisia tapauksia varten vakuutukset.

Riskiryhmässä oleville tarjottava oma aika ruokaostoksille

Koronalle erityisen alttiille riskiryhmille tulisi tarjota mahdollisuus käydä ruokaostoksilla ilman kohtuutonta altistumista suurille ihmisjoukoille ja sitä myötä virustartunnalle.

– Tämä onnistuu varaamalla kaupoista aamuisin oman ajan koronan riskiryhmien ruokaostoksiin, Laakso esittää.

Tällä hetkellä riskiryhmässä oleville turvallisin keino hoitaa ruokaostokset on pyytää apua ostoksissa perheenjäseniltä tai ystäviltä, mutta tämä ei aina ole mahdollista.

– Kaikilla ei yksinkertaisesti ole lähellä asuvia läheisiä, jotka voisivat hoitaa ostokset heidän puolestaan, mutta syötävähän heidän on siinä missä muidenkin. Erityisellä aamun ostosajalla voimme tarjota heille yhden lisävaihtoehdon ruokaostosten hoitoon.

SUOMEN UUTISET