Perussuomalaisten kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen Vilhelm Junnila on jättänyt lisätalousarvioaloitteen, jossa hän vaatii 5,9 miljardin euron tukipakettia työpaikkojen ja työntekijöiden toimeentulon pelastamiseksi.

Ison-Britannian mallin mukainen palkkatuki on suunnattu alle 250 henkilöä työllistäville yrityksille ja mitoitettu 90 vuorokaudelle.

– Suomalaiset ovat erittäin huolissaan työpaikoistaan ja toimeentulostaan. Aloitteen jättöaikaan mennessä yli 100 000 ihmiselle on jo ilmoitettu lomautuksista, ja monet yritykset harkitsevat lakkauttavansa toimintansa kokonaan. Tuen avulla yritykset pitäisivät työntekijänsä ja ostovoima säilyisi, vaikka heillä ei väliaikaisesti olisi varaa palkanmaksuun, Vilhelm Junnila toteaa.

Jopa 2 600 euron palkkatuki

Junnilan lisätalousarvioaloitteella mahdollistetaan palkkatuki yritysten henkilöstölle 2 600 euroon saakka kolmen kuukauden ajaksi. Vastaava malli on jo käytössä Saksassa sekä iso-Britanniassa. Aloitteessa esitetyt tukimallit mahdollistettaisiin vain koronaviruksen vuoksi kärsiville toimijoille, jotka pitävät työntekijät palkkalistoillaan ja joilla ei ole selvittämättömiä verovelkoja.

– Hallituksen on reagoitava nyt, jotta työllistäviä yrityksiä ei menetetä vain siksi, ettei asiaan reagoitu riittävän ajoissa. Muutoin joudumme paljon kalliimpiin toimiin työttömyysturvajärjestelmän kantokyvyn heikentyessä, Junnila kertoo.

Poikkeustoimia poikkeusoloissa

Perussuomalaisten kansanedustajat Veikko Vallin ja Jari Koskela tukevat aloitetta. Heidän mukaansa poikkeukselliset toimet ennaltaehkäisevät kriisin pahenemista.

– Nyt tarvitaan ennennäkemättömiä ja erittäin poikkeuksellisia toimia. Tuki vähentäisi merkittävästi lomautusten ja irtisanomisten määrää ja pelastaisi pk-yritysten toimintaedellytykset, talousvaliokunnan jäsen Vallin sanoo.

– Olen tyytyväinen myös siihen, että aloitteeseen on sisällytetty Suomen Yrittäjien yksityisyrittäjille ehdottama kriisituki, valtiovarainvaliokunnan jäsen Koskela kertoo.

Aloite on historiallisen suuri ja eduskunnan tietopalvelu on osallistunut sen laskentaan. Muiden maiden toimiin verrattuna se on kuitenkin maltillinen ja kohdistettu suoraan pk-yrityksiin. Ruotsin hallitus on ohjannut kriisinhoitoon peräti 28 miljardia euroa.

SUOMEN UUTISET