”Kaikki, jotka tietävät minkälainen painajainen oli 90-luvun lama erityisesti yrittäjille ja heidän perheilleen, tietävät että sama ei saa toistua.” Näin summaa kansanedustaja Veikko Vallin.

– Nyt ollaan tilanteessa, jossa yritysten, yrittäjien ja työpaikkojen pelastamiseksi pitää tehdä kaikki, mikä on mahdolista tehdä. Pihtailematta rahaa ja nopeasti.

Suomen Uutiset haastatteli Vallinia eduskunnassa torstaina. Videon äänenlaatu on hivenen heikko, sillä eduskunta oli hetkeä aikaisemmin kehottanut välttämään kapulamikrofonien käyttöä koronariskin vuoksi. Youtube 6 min 50 sek.

–Vallin nostaa Suomen Yrittäjien toimenpidelistasta kolme tärkeintä kohtaa:

1. Pitää poistaa sairauspäivärahan omavastuuaika, jotta työnantaja saa heti kompensaatiota kelalta, kun hän maksaa sairausajan palkkaa
2. Pitää kompensoida työnantajalle aiheutuvia palkkakustannuksia siitä, että työntekijä jää kotiin hoitamaan sairasta lasta.
3. Valtion ja eläkeyhtiöiden pitää ottaa kantaakseen työntekijöiden ja yrittäjien sosiaalivakuutusmaksut määräajaksi.

Velkaa on otettu hyvinäkin aikoina, joten velanottoa ei pidä nyt kavahtaa, Vallin muistuttaa.

– Pitää palauttaa alkuvuonna maksetut arvonlisäverot, työnantajasuoritukset ja ennakkoverot yritysten käyttöpääoman vahvistamiseksi – eli mitä on alkuvuonna maksettu, pitäisi palauttaa takaisin. Välttämättä ei tarvitse kaikkea vain antaa ilmaiseksi, mutta siirtää pitkälle aikavälille, siihen että tilanne on normaali.

– Julkisten vuokranantajien kuten kaupunkien, kuntien ja valtion pitää alentaa vuokria määräajaksi. Suurten kiinteistöyhtiöiden pitää alentaa määräajaksi kauppakeskusten vuokria sekä joustavoittaa liikkeiden aukioloehtoja.

– Suomi ei saa vaipua banaanivaltioksi, jossa mennään liian syvälle ja hyvinvointivaltion rahoituspohja pettää. Tanska on panostanut 30 miljardia ja kyllä Suomen pitää laittaa sama, samankokoinen valtiokin.

SUOMEN UUTISET