Kaiken muun huolen ja murheen ohella, edessämme on valtava taloudellinen kriisi, joka joidenkin arvioiden mukaan tulee ylittämään niin 90-luvun kuin 30-luvunkin lamat, totesi perussuomalaisten Riikka Purra eduskunnan lisätalousarviokeskustelussa.

Viimeiset reilu 10 vuotta käytössämme olevat finanssikriisin jälkitoimet eivät sovellu koronakriisiin. Nyt sekä osa viennistämme että yksityinen kulutus on jäissä. Tuotanto putoaa monilla aloilla hetkessä puoleen. Monet sektorit ovat käytännössä pysähtyneet, Riikka Purra huomautti.

Voimavaroja laman syvyyden torjumiseen

Kasvua on ollut ainoastaan päivittäistavarakaupoissa, apteekeissa ja hengityssuojien myynnissä.

– Ne työvoimavaltaiset pk-yritykset, joiden liikevaihto on alle viisi miljoonaa euroa, ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa. Ne tarvitsevat välittömästi suoraa tukea kassa- ja rahoituskriisiin ja toiminnan jatkamiseksi. Samaten ne tarvitsevat tukea jälleenrakentamiseen, kun akuutit ja nopeat keinot ovat päättyneet.

– Hallitus tekee hyviä toimia, mutta niitä tarvitaan lisää. Voimavaroja on kohdistettava laman syvyyden torjumiseen ja jälleenrakentamiseen, Purra painotti.

Taloudenkin tärkein suure on tällä hetkellä virus ja se, miten sen aiheuttama epidemia saadaan pysäytettyä.

– Seuraavaksi tärkein on raha, ja se on rajallista, edelleen – vaikka ei näin suuressa kriisissä ehkä niin rajallista kuin yleensä.

Omavaraisuus on hyve, vaikka se maksaisi

Purran mielestä budjettivaroja on siirrettävä merkittävästi pk-yrityksille ja ennen kaikkea talouden jälleenrakentamiseen. Yhtä tärkeää on, että valtion menoihin vaaditaan realistinen, pragmaattinen ja kansallismielinen läpivalaisu.

– Kaikkien toimien pitää hyödyttää Suomea ja suomalaisia ja viedä maatamme kohti parempia aikoja, turvallisuutta, terveyttä ja uutta hyvinvointia.

– Huoltovarmuus ja omavaraisuus nousevat nyt merkittävään arvoon. Teollisuuden ja rakentamisen huoltovarmuutta on syytä merkittävästi parantaa, mutta erityisesti sitä tarvitaan kriittisiin tuotteisiin terveydenhuoltoalalle. Kriittisiä tuotteita ei voi enää kilpailuttaa koko unionin alueelle. Varmuusvarastoja tulee merkittävästi nostaa. Omavaraisuus on hyve, vaikka se maksaisi enemmän, Purra muistutti.

SUOMEN UUTISET