Kansanedustaja Riikka Purran Twitter-tili on tänään täyttynyt kiukkuisista ja jopa alatyylisistä kommenteista, joissa väitetään, että Purran tiedot olisivat mielikuvituksen tuotetta. Vaikka Purran Ylellä esittämät tiedot pitävät paikkansa, yksikään somekirjoittaja ei ole tänään vaivautunut myöntämään olleensa itse väärässä tai pahoittelemaan omia virheellisiä kirjoituksiaan.

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra on joutunut täysin aiheetta hurjan ryöpytyksen, dissauksen ja häirinnän kohteeksi sosiaalisen median alustoilla. Syynä on Purran kommentti eilisessä A-talk-ohjelmassa.

A-talkissa keskusteltiin eilen siitä, miten yhteiskunta pidetään käynnissä koronaviruksen koetellessa Suomea. Suorassa lähetyksessä Purra esitti lähdetietojensa perusteella huolensa siitä, että tällä hetkellä Suomen sairaaloissa on ollut pulaa sairaanhoitovälineistä ja suojatarvikkeista.

Tieto oli saatu useista sairaaloista

Purra esitti lähdetietoihinsa perustuen, että tällä hetkellä sairaaloissa joudutaan tarkasti miettimään, millaisia apuvälineitä, kuten maskeja käytetään missäkin vaiheissa.

– Olen myös kuullut, että joissain tilanteissa on jopa jouduttu pesemään kertakäyttöisiä välineitä, Purra sanoi.

A-talkin juontaja kysyi, mistä Purra oli saanut tietää kertakäyttöisien sairaalavälineiden pesemisestä. Purra ei paljastanut lähdettään, vaan hän viittasi terveydenhuollon ammattihenkilöiltä saamiinsa tietoihin, joita on tihkunut useista sairaaloista.

Kansalaiset kertovat tietoja kansanedustajalle

Purra on usein todennut, että hän pitää jatkuvasti yhteyttä kansalaisiin, paljolti sähköisten kanavien kautta mutta myös kasvotusten, joten kenellekään ei pitäisi tulla yllätyksenä, että myös työympäristöstä ja välineresursseista huolestuneet terveydenhuoltoalan ammattihenkilöt ovat kertoneet tilanteesta kansanedustajalle.

Tästä huolimatta Purran Twitter-tili on tänään täyttynyt kiukkuisista,jopa alatyylisistä kommenteista, joissa muun muassa väitetään, että Purran tiedot olisivat mielikuvituksen tuotetta.

– Kuulostaa keksityltä. Mutta valitettavasti, vaikka todennetaan puheen olevan valetta, juttu kiertää jo totena, eräs kirjoittaja väittää.

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Olli Kohonen julistaa Purran halventavan kommentillaan hoitohenkilökuntaa.

Kirjoittajanimimerkki kanadalaistoimittaja väittää Purran levittävän valheellista tietoa. Monet kommentit ovat myös alatyylisiä, jopa loukkaavia kuten erään kirjoittajan rottalausunnot.

Useat kirjoittajat ovat lähteneet käymään kovilla ylikierroksilla, kuten voi havaita uusisuomi.fi -blogialustalla julkaistusta kirjoituksesta, jossa väitetään Purran olevan ”Kremlin agendaa tukeva huhujen levittäjä”.

Apu-lehti paljasti kertakäyttövälineiden pesemisen

Mikäli laukalle lähteneet somekirjoittajat olisivat etukäteen viitsineet käyttää muutaman minuutin omien ennakkokäsitystensä tarkistamiseen, olisivat he huomanneet, että Purran A-talkissa esittämä lausunto kertakäyttövälineiden pesemisestä sairaaloissa pitää paikkansa.

Esimerkiksi Apu-lehden tuoreessa jutussa lehti kirjoittaa, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin  sisäisessä viestinvaihdossa on jo kehotettu säästämään koronaviruksen hoidossa tarvittavia suojavälineitä ja pesemään kertakäyttöisiä suojia. Jutussa myös paljastetaan, että suojavälineitä on kadonnut sairaaloissa ja että henkilökuntaa kehotetaan säästämään kertakäyttöisiä suojatarvikkeita ja käsidesipumppupulloja.

Karjalainen-lehti puolestaan kirjoittaa aiheeseen liittyen, että hengityssuojaimet ovat loppumassa, koska Suomessa ei valmisteta sairaalakäyttöön sopivia hengityssuojaimia, ainakaan merkittäviä määriä eikä valtio ole ryhtynyt edistämään tuotantoa.

Lähteitä ei ole tapana paljastaa

Siinä, että Purra ei halunnut tv-lähetyksessä paljastaa omia sairaalalähteitään, ei ole mitään kummallista. Luottamuksellisen tiedon saamisen edellytyksenä yleensä muutenkin on lähdesuoja, koska tiedon vuotaja haluaa pysyä nimettömänä. Mediassa nimettömiin lähteisiin perustuvien juttujen julkaiseminen on arkipäivää. Vaikka tiedon lähdettä ei mediassa paljasteta, se ei tarkoita sitä, että tieto ei olisi totta.

Purraan sosiaalisessa mediassa kohdistunut hyökkäys ja nimittely on ollut puhdasta disinformaation levittämistä ja solvaamista, joskin se on vähitellen loppunut perjantain kääntyessä iltaan.

Sosiaalisen median ilmapiiristä ja keskustelukulttuurista kertoo paljon se, ettei yksikään vihaviestejä lähettänyt kirjoittaja ole vaivautunut myöntämään olleensa itse väärässä tai pahoittelemaan omia virheellisiä kirjoituksiaan.

SUOMEN UUTISET