Suomessa kiistellään parhaillaan siitä, pitäisikö koronan takia tehohoidossa olevien potilaiden määrä julkistaa sairaanhoitopiireittäin. STM kieltäytyy vedoten yksityisyyden suojaan. Itävallassa terveysministeriö avasi torstaina nettisovelluksen, joka jouduttiin sulkemaan melkein saman tien, koska se paljasti vahingossa liiankin tarkkoja tietoja koronaepidemian levinneisyydestä.

Itävallan terveysministeriö avasi torstaina nettisovelluksen, joka kertoi reaaliajassa koronatartuntojen määrän sekä sairaalahoitoon ja tehohoitoon joutuneiden kokonaismäärän maassa. Sovelluksessa oli mahdollista tarkastella kyseisiä tietoja myös alueittain, kertoo itävaltalainen Der Standard -lehti.

Tietovuoto paljasti yksityiskohtaisia tietoja potilaista

Terveysministeriön käyttämän visualisointityökalun tietoturvaominaisuudet olivat kuitenkin puutteelliset. Tietokantaohjelmistot riittävän hyvin tunteva käyttäjä pystyi muutamalla komennolla lataamaan koko koronatietokannan omalle koneelleen ja tutkimaan sitä tarkemmin.

Tietokannasta löytyivät muun muassa potilaiden tartuntaraportin päivämäärä, sairaanhoitoalue, sukupuoli ja ikä. Potilaan nimeä tietokannassa ei sentään ollut. Yksittäisten potilaiden tiedoista kävi ilmi myös se, onko hän tällä hetkellä sairaalahoidossa tai teho-osastolla.

Sovellus suljettiin

Näin tarkkojen tietojen vuotaminen järjestelmästä saattaa vaarantaa yksittäisten ihmisten tietosuojan, joten koko nettisovellus poistettiin käytöstä jo samana päivänä kuin se avattiin.

Nyt nettisovellus on korvattu kuvalla, joka näyttää samat tiedot, mutta jossa esimerkiksi aluekohtaisten tietojen katselu on mahdotonta. Kuva päivitetään nettisivulle puolen tunnin välein, joten tiedot ovat suunnilleen ajan tasalla.

Suomessa kiistaa tehohoitopotilaiden määrän julkistamisesta

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö on kieltänyt sairaanhoitopiirejä paljastamasta tietoja teho­hoidettavien koronapotilaiden määrästä. STM haluaa kertoa vain maanlaajuisen kokonaismäärän.

Sairaanhoitopiirikohtaiset luvut voisivat kuitenkin antaa kansalaisille tärkeää tietoa maan eri alueiden tehohoidon tilanteesta. Pelkkien lukumäärien kertominen tuskin vaarantaisi potilaiden yksityisyyden suojaa. Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen on kritisoinut tietojen pimittämistä.

– Koronasta on puhuttava avoimesti ja oikea-aikaisesti, vaatii kansanedustaja Juvonen.

STM vetoaa menettelyssään potilaan tietosuojan vaarantumiseen. Siksi tiedot raportoidaan tällä hetkellä vain kansallisella tasolla THL:n sivuilla.

Kuva sovelluksesta täällä >

SUOMEN UUTISET